Knokken voor plaatsje in Junior Ballet Antwerp

NIEUW GEZELSCHAP WIL PAS AFGESTUDEERDEN KLAARSTOMEN VOOR CARRIÈRE

Jonge balletdansers vinden soms moeilijk een plek in gezelschappen. Met de Junior Ballet School komt er vanaf september een vervolmakingsopleiding van twee jaar
Alain Honorez/RV Jonge balletdansers vinden soms moeilijk een plek in gezelschappen. Met de Junior Ballet School komt er vanaf september een vervolmakingsopleiding van twee jaar
Jonge, net afgestudeerde dansers komen niet altijd aan de bak. De plaatsen in een professioneel gezelschap zijn zelden zó duur geweest. Gelukkig start in september het Junior Ballet Antwerp (JBA). De eerste van twee audities voor dat nieuwe gezelschap heeft eind februari plaats. Het wordt knokken voor een van de twintig plaatsen.

Met de reeks 'Hanne danst' op VRT geniet ballet meer aandacht van het grote publiek. De opleiding tot danser en ballerina is bikkelhard én biedt geen garantie op een grote carrière. Het platform Junior Ballet Antwerp wil de kansen verhogen voor 17- tot 21-jarigen: zowel Belgen als buitenlanders. Achter dit unieke initiatief in ons land gaan enkele grote namen schuil.

Zo zal het 'preprofessioneel' gezelschap samenwerken met de Koninklijke Balletschool van artistiek directeur Nadia Deferm en algemeen directeur Gilbert Verhestraeten. Artistieke peter van Junior Ballet Antwerp is Brits choreograaf David Dawson, artistiek coördinator wordt Alain Honorez (40), voormalig 'principal' danser bij Ballet Vlaanderen. Hij legt het belang uit van het nieuwe gezelschap.

Grote uitstroom

"In onze buurlanden bestaan dit soort gezelschappen al. Ze slaan een brug tussen de balletschool en een professionele carrière. We stonden een beetje achter. Wereldwijd zie je een grote uitstroom van jonge dansers. Ze haken af omdat ze niet meteen een plek vinden in een vast gezelschap. Sommigen zijn er gewoon niet klaar voor en willen extra ervaring opdoen. Die lacune gaan wij opvullen." Honorez wijst ook op de 'crisis' in de sector. "Vergeleken met tien of twintig jaar geleden zijn de compagnies verkleind. Er zijn minder beschikbare plaatsen. Een jonge danser krijgt dan soms te horen: 'Je bent een supertalent, maar je mist nog ervaring'. Met ons Junior Ballet Antwerp willen we die mensen klaarstomen. Op de balletschool krijg je de absolute basis mee. Maar het 'finetunen' en het werken met choreografen kun je pas leren in het werkveld. De lat ligt ook steeds hoger: je moet nu in alle stijlen uitblinken. Elk gezelschap biedt naast klassiek ballet (denk aan Romeo en Julia, red.) ook hedendaags repertoire aan."

Zoektocht naar geld

Het programma loopt over twee jaar. Maar zijn er ook al voldoende middelen voor? Honorez: "We zoeken volop naar centen en hopen op structurele subsidies."

Aan de Koninklijke Balletschool Antwerpen studeren jaarlijks 12 tot 15 dansers af. "Ze zullen niet allemaal het Junior Ballet Antwerp halen. Iedereen moet auditie doen. We willen zo dicht mogelijk aanleunen bij de beste internationale, professionele gezelschappen. Met aparte producties en optredens in volwaardige theaters", besluit Alain Honorez.

De audities voor Junior Ballet Antwerp vinden plaats op 23-24 februari en 27-28 april in de Koninklijke Balletschool in de Meistraat. Meedoen kan alleen op uitnodiging. Alle info vind je op www.juniorballetantwerp.be.

Alain Honorez wordt coördinator van de nieuwe opleiding
Filip Van Roe/RV Alain Honorez wordt coördinator van de nieuwe opleidingReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.