Kandidaat-agenten eerst naar avondschool

CURSUS MOET SLAAGKANSEN BIJ SELECTIEPROCEDURES VERHOGEN

Wie politie-inspecteur wil worden, kan vanaf nu eerst terecht in de avondschool. De politieschool start in samenwerking met de provincie Antwerpen met een vooropleiding om de slaagkansen bij de selectieprocedures te verhogen. Momenteel overleeft slechts 9 procent van de kandidaten de selectieprocedures. De lokale politie van Antwerpen is op zoek naar honderden agenten.

Amper 9 procent van de mensen die geïnteresseerd zijn in de lokale politie, mogen effectief starten na de selectieprocedures. Sinds 2016 staat de lokale politie zelf in voor de rekrutering van zijn agenten en startte er een aantal grote campagnes in Antwerpen. Ondertussen schreven 1.868 kandidaten zich in voor een job als inspecteur, maar slechts 169 mochten effectief starten aan de opleiding. Om dat cijfer op te krikken start de provincie nu met een vooropleiding in avondonderwijs.


"Wij zoeken nog honderden mensen de komende jaren. Daarom doen we ook de campagnes want het is nodig. We krijgen bijvoorbeeld kritiek dat er in Borgerhout geen wijkwerking is. Die is er wel, maar die is onderbemand", klinkt het. Een vooropleiding moet het dus voor een heel aantal mensen gemakkelijker maken om te beginnen aan de politie-opleiding.

Taalbeheersing

"Om het slaagpercentage op te krikken kan je twee dingen doen: de mensen voorbereiden of de lat lager leggen. Dat laatste zijn we uiteraard niet van plan, de criteria voor een agent blijven ook federaal bepaald. Maar we kunnen wel werken aan het niveau van de Nederlandse taal. Niet enkel allochtone kandidaten hebben al wel eens moeite met het Nederlands. In het algemeen daalt het niveau van de taalbeheersing. Daarnaast moeten onze kandidaten ook tegen stress kunnen tijdens de selectieprocedure. In de cursussen worden er ook tips en tools aangereikt om daar mee om te gaan."


De voorbereidende cursus wordt ingericht door het provinciaal volwassenenonderwijs. "Het is een beetje een test", vertelt Ad Doom, pedagogisch directeur Toekomstonderwijs. "We hebben twee cursussen, de meeste cursisten volgen ook beide. Het gaat om één of twee avonden per week. De cursus loopt tot en met februari. Voor een eerste keer is het nog aftasten maar aangezien eentje volzet is, is het toch al een succes. Een tweede reeks begint in februari."

Niet verplicht

De voorbereiding geeft geen vrijstellingen op de eigenlijke opleiding. "Nee, slagen voor de cursus heeft op zich geen effect op de opleiding. Maar we hopen vooral dat meer mensen dan slagen voor de initiële selectieprocedures en dat nieuwe kandidaten niet onmiddellijk ontgoocheld moeten worden. De cursus is ook niet verplicht maar we denken wel dat het zeer nuttig kan zijn. We juichen dergelijke initiatieven zeker toe", zegt woordvoerder Sven Lommaert nog.