Juwelier moet twee weken dicht

STAD BINDT STRIJD AAN MET MALAFIDE GOUDHANDELAREN

Bij de juwelierszaak in de Pelikaanstraat zullen de rolluiken twee weken naar beneden blijven.
Foto Klaas De Scheirder Bij de juwelierszaak in de Pelikaanstraat zullen de rolluiken twee weken naar beneden blijven.
Na de gerichte controles in horecazaken en de erotische massagesalons, wil de stad nu de juwelensector opkuisen. Een juwelierszaak in de Pelikaanstraat moet twee weken dicht omdat het de regels niet naleeft.

Burgemeester Bart De Wever besliste begin dit jaar de jacht op malafide goudhandelaren te openen. Het college ging gisteren ook over tot de tijdelijke sluiting van een juwelier in de Pelikaanstraat. De zaak is nog steeds niet in regel. Naar aanleiding van verschillende overtredingen met twee eerdere geldboetes, bleef de handelaar inbreuken plegen. Omdat hij na deze overtredingen de wettelijke registratieverplichtingen van de aan- en verkoop van tweedehandsjuwelen nog steeds niet naleefde, werd beslist om de zaak tijdelijk te sluiten. "Sinds begin dit jaar is er een aanpassing van de politiecodex. Alle inkoop van juwelen en diamanten moet geregistreerd worden met paspoort, er moeten camera's aan de kassa's hangen zodat kopers en verkopers herkenbaar in beeld komen. Ook alle verkoop moet geregistreerd worden en de koper moet een certificaat meekrijgen, dat het wel degelijk gaat om correct verhandelde zaken", vertelt woordvoerder Johan Vermant. Na de gerichte controles in horecazaken en de erotische massagesalons, wil de stad nu de juwelensector opkuisen. "Antwerpen staat gekend als draaischijf van gestolen juwelen. We willen in Antwerpen een eerlijke juwelenstad. Jammer genoeg is er momenteel veel heling en witwas. De hele sector en de diamanthandel AWDC is ook vragende partij van deze opkuis."


Ook toen realityster Kim Kardashian in Parijs overvallen werd en onder andere haar verlovingsring werd gestolen, kwam er onmiddellijk een telefoontje naar de Antwerpse politiediensten. Achteraf bleek inderdaad dat de gestolen juwelen van Kardashian in Antwerpen waren omgesmolten. De dader, Aomar Ait Khedache, gaf dat toe aan het Franse gerecht.

Boetes

De zaak in de Pelikaanstraat is de eerste juwelierszaak die nu de deuren moet sluiten. "De zaak in kwestie is herhaaldelijk aangemaand om zich in regel te stellen en heeft ook al verschillende boetes gekregen. Wij gaan nu over tot een sluiting van twee weken."


De sector reageert alvast tevreden met de actie van de stad. "Wij hebben label, keurmerken en vergunningen en deze juweliers hebben dat niet. Ze hebben een kwalijke reputatie en dat straalt ook af op onze sector, die nochtans veel strenger geregeld is. Wat ons betreft mag het nog strenger zijn. Verplicht de goud- en juwelenhandelaren om ook een uitbatingsvergunning te nemen, zoals dat bij de diamanthandel al verplicht is", vertelt Margaux Donckier, woordvoerster van AWDC.


Of de sluiting effectief zal standhouden, zal moeten blijken. Eerder deze week besliste de Raad van State nog dat een shisha-bar die gesloten werd door de stad, op verdenking van drugshandel, toch weer de deuren mocht open doen.