Jeugdtrainer opgepakt voor hooliganisme

ZES ANTWERP-AANHANGERS IN CEL VOOR AANVAL OP BEERSCHOT-BUSSEN

Jeugdtrainer D.M. is één van de elf verdachten die werden gearresteerd.
Laenen Jeugdtrainer D.M. is één van de elf verdachten die werden gearresteerd.
Zes supporters van Antwerp zijn gearresteerd voor de aanval op de supportersbussen van Beerschot Wilrijk in Mortsel. Een verdachte is onder voorwaarden vrijgelaten. Eén van hen is D.M., een diehard-supporter uit Schoten die door de anderen als leider van de raid op Beerschot wordt aangeduid. Opmerkelijk, want D.M. is jeugdtrainer bij provincialer SK Schoten.

"Ik dacht dat er niets meer van ging komen", reageerde Beerschot-supporter Danny Geijsen gisteren. Op zondag 13 augustus zat hij in een supportersbus van Beerschot die op de terugweg van SK Lierse werd aangevallen. Een 25-tal gemaskerde en in het zwart geklede hooligans stonden de bussen op te wachten op het Gemeenteplein van Mortsel. Zij gooiden ramen van de bus stuk en vochten een robbertje op de terrassen van het Gemeenteplein.


Beerschot-supporter Danny Geijsen: "Ik liep bij die aanval verschillende snijwonden en kneuzingen op. Dinsdag kreeg ik nog een doktersrekening binnen en stuurde die door naar de supportersvereniging. Ik maakte de opmerking dat het wel erg lang duurde voor er verdachten werden opgepakt."


De lokale recherche van de politie Antwerpen had zijn aanval in alle stilte voorbereid. Woensdagochtend viel de politie op 13 plaatsen binnen, vooral in Antwerpen, maar ook in Lier, Puurs, Kontich en Schoten. Elf verdachten werden voor ondervraging meegenomen. Zes van hen werden later door de onderzoeksrechter naar de gevangenis gestuurd. Eén verdachte is vrijgelaten onder voorwaarden.


Parketwoordvoerster Sylvie Van Baden: "De verdachten worden beticht van bendevorming, zware slagen met voorbedachte rade en vernielingen in bende met geweld. De verdachten riskeren straffen tot vijf jaar."

De aanval op de bussen met Beerschot-supporters gebeurde op het Gemeenteplein in Mortsel op 13 augustus.
Archieffoto Marc De Roeck De aanval op de bussen met Beerschot-supporters gebeurde op het Gemeenteplein in Mortsel op 13 augustus.


'De Wacko'

Eén van de verdachten die woensdagochtend werd opgepakt is D.M., beter gekend als 'de Wacko'. De man was vrij snel herkend door tal van aanhangers van zowel Beerschot als Antwerp. D.M. is al langer één van de leidinggevende figuren binnen de harde supporterskern Antwerp Casual Crew. Op de gsm-filmpjes van de aanval in Mortsel liep hij duidelijk in beeld. Andere verdachten verwijzen naar hem als de man die de aanval op de Beerschot-bussen zou hebben georganiseerd.


Ook Jozef Nevelsteen, waarnemend voorzitter van provincialer SK Schoten, wist dat D.M. bij de aanval in Mortsel was. D.M. is jeugdtrainer van de U15 in Schoten.

Slachtoffer Danny Geijsen moest onder meer genaaid worden aan zijn voorhoofd.
Patrick Lefelon Slachtoffer Danny Geijsen moest onder meer genaaid worden aan zijn voorhoofd.

Voorbeeld

Jozef Nevelsteen: "Ik had onze jeugdtrainer D.M. onmiddellijk herkend op de gsm-filmpjes. Ik heb hem er niet over aangesproken om het werk van de politie niet in de war te sturen. Nu het bekend raakt dat hij betrokken is bij supportersgeweld, moet ik wel optreden. Een jeugdtrainer moet een voorbeeld zijn voor zijn spelers. Ik zal dat eerstdaags met de ouders van de U15 doorpraten."


Het Antwerpse parket wil niet communiceren over wie welk aandeel had bij de hooligan-aanval. Het gaat er wel van uit dat de aanval op de Beerschot-bussen vooraf was gepland. Al liep de aanval helemaal niet zoals voorzien. De Antwerp-hooligans wilden waarschijnlijk de bus met de harde kern van Beerschot aanvallen, maar die bus was al in Mortsel gepasseerd. De bus die werd aangevallen, zat vol met oudere supporters en ook kinderen.