Jeugdhuis Kilalo opent deuren met Afrikaanse BBQ

Kilalo richt zich vooral op jongeren van Afrikaanse afkomst, maar is open voor iedereen.
KDS Kilalo richt zich vooral op jongeren van Afrikaanse afkomst, maar is open voor iedereen.
Met de feestelijke opening van Kilalo is Deurne sinds zaterdag een kleurrijk jeugdhuis rijker. Kilalo wil vooral jongeren van Afrikaanse afkomst niet alleen entertainen maar ook helpen om bijvoorbeeld verder te studeren.

Met een Afrikaanse BBQ, kinderanimatie en een fuif gooide Kilalo zaterdag voor het eerst zijn deuren open in de Herrystraat. "Vooral jongeren uit Sub-Saharalanden vinden de weg naar onze activiteiten, die we al sinds 2013 organiseren. Maar we staan open voor iedereen. Kilalo betekent 'brug' in het Swahili en dat is wat we willen doen: een brug slaan tussen de Afrikaanse en westerse maatschappij", zegt voorzitter Sandrine Ekofo.

Kooklessen

Veel van de Afrikaanse jongeren bij Kilalo zijn op zoek naar hun eigen identiteit en daar wil het jeugdhuis op inspelen. "Op hun vraag starten we ook met lessen Lingala en Swahili, de talen die hun ouders wel nog spreken, maar die zij nooit geleerd hebben. Ook kooklessen in samenwerking met de Afrikaanse mama's staan op het programma", zegt bestuurslid Hélèn Perpetue Mpola Mbaya.


Het culturele luik is ook belangrijk binnen Kilalo. "Afrikaanse jongeren vinden niet zo gemakkelijk de weg in het Vlaamse cultuurlandschap. Daarom doen we ook uitstappen naar theater, Apassionata of een optreden van K3. We laten hen proeven van sporten zoals muurklimmen en brengen hen in contact met jeugdverenigingen zoals de Chiro hiernaast", zegt Sandrine. "Daarnaast doen we aan huiswerkbegeleiding met een heel divers team, er zit ook iemand uit Marokko, Nepal en Tibet bij. Natuurlijk organiseren we ook fuiven waar iedereen welkom is." (DILA)