Jazzwereld verliest Willy Donni (81)

MUZIKANT NAM NOOIT PLATEN OP MAAR GENOOT VEEL AANZIEN

Willy Donni met gitaar. "Hij wist perfect waar hij de goede noot moest zetten", zegt Paul Ambach.
Foto kos Willy Donni met gitaar. "Hij wist perfect waar hij de goede noot moest zetten", zegt Paul Ambach.
Jazz- en bluesmuzikant Willy Donni (81) is donderdag in Geel overleden. Hij was ongeneeslijk ziek. Commercieel succes was hem nooit gegund, maar Donni genoot veel aanzien bij bekende generatiegenoten en jongere collega's. In 1963 speelde hij één keer samen met Chuck Berry. "Hij had een ongelooflijke feeling", prijst Paul Ambach hem.

Willy Donni werd in 1936 in het Vlaams-Brabantse Landen geboren. Maar voor zijn carrière zouden vooral Mechelen en Antwerpen van belang blijken. In Mechelen runde hij van 1967 tot 1977 de legendarische Begijnenzolder, waar een heel stel binnen- en buitenlandse jazzmuzikanten kwam optreden. Onder hen: namen als Jack Van Poll, Bill Coleman en Freddy Sunder.


Muzikant Chris Joris herinnert zich een onvergetelijke episode eind jaren 60. "In de Wijngaardstraat in Antwerpen had ik net een jazznestje ontdekt bij de Surinaamse drummer Zapata. Jazzcats als Mike Zinzen, bandleden van The Pebbles, Jack Sels én Willy Donni kwamen er over de vloer. Op een avond had ik geen trein meer naar Mechelen. Willy nam me mee in zijn VW Kever en zette me af bij zijn Begijnenzolder. Ik heb daar mijn debuut nog beleefd met gitarist Eric Melaerts."


Melaerts noemt Donni zijn mentor. Hij ging met hem ooit zijn eerste elektrische gitaar kopen.


Platen heeft Donni nooit kunnen opnemen, maar in 1963 zocht Chuck Berry voor een optreden bij de RTB nog een gitarist. Dat moment is hij blijven koesteren. Na tien jaar hield Donni de Begijnenzolder voor bekeken. Chris Joris: "Hij was het een beetje beu. Al speelde ook mee dat hij sommige muzikanten niet meer zo goedkoop kon krijgen voor een optreden."


Marc Van Istendael (Antwerpse Jazzclub) schrikt van het nieuws. "Wéér een jazzman van deze generatie weg. Na de zomer gaan we een in memoriam aan hem besteden. De jongste jaren speelde hij niet meer. In korte tijd werd zijn gitaar twee keer gestolen. Artiesten hadden die tweede gitaar nog speciaal voor hem met giften gekocht. Die diefstallen verbitterden hem. Al kwam hij nog wel kijken naar concerten in Café Hopper."


Paul Ambach vindt Donni vooral een fantastische bluesgitarist. "Hij wist perfect waar hij de goede noot - de blue note - moest zetten. Less was more bij Willy. Een groot talent, een vriendelijke man ook."


Willy Donni was terminaal ziek. Enkele maanden geleden ging hij bij zijn zoon wonen, de klarinettist André Donni.

Joost De Bock