Ingenieuze damesschoenen houden regen tegen

Katrien bij haar schoenen in de pop-upwinkel. Het lederen oppervlak bevat minuscule staafjes zodat water of slijk er niet kan indringen.
Laenen Katrien bij haar schoenen in de pop-upwinkel. Het lederen oppervlak bevat minuscule staafjes zodat water of slijk er niet kan indringen.
Fashionista, ontwerpster en ingenieur Katrien Herdewyn (25) combineert elegante vrouwenschoenen met nanotechnologie in haar collectie 'Elegnano'. Dankzij minuscule staafjes die in het fijne leder zijn verwerkt, rolt regenwater gewoon van de hakschoenen af. Nog tot zondag prijst ze haar collectie aan in een pop-upwinkel in het midden van de Stadsfeestzaal.

Katrien Herdewyn (25) is ingenieur van opleiding maar tegelijk gepassioneerd door schoenen. Ze startte in augustus 2014 haar eigen schoenenmerk 'Elegnano' en brengt daarmee nu haar eerste collectie uitgerust met nanotechnologie op de markt. "Het lederen oppervlak bevat minuscule staafjes zodat water of slijk er niet kan indringen, maar er in balletjes afrolt", zegt Katrien, terwijl ze het demonstreert op een klein stukje lamsleder. Het onbewerkte leder verkleurt quasi onmiddellijk, terwijl het nano-leder droog blijft. "De techniek is 'gekopieerd' van de structuur van lotusbloemen, die er ook in slagen om er in de meest modderige en waterige ondergrond piekfijn te blijven uitzien. Daarom heb ik ook de bloemblaadjes in de hiel van de schoenen verwerkt."

Op deze demonstreert ze het op een stukje lamsleder. Het onbewerkte leder verkleurt onmiddellijk, terwijl het nano-leder droog blijft. 
Laenen Op deze demonstreert ze het op een stukje lamsleder. Het onbewerkte leder verkleurt onmiddellijk, terwijl het nano-leder droog blijft. 

Uitbreiding

De eerste Elegnano-collectie van Katrien bevat vier verschillende modellen, maar Katrien denkt al aan uitbreiding. "Ik ben volop bezig met de zomercollectie en die zal meer schoenen, handtassen en ook trouwschoenen omvatten."


Wie droge schoenen wil, moet er wel iets voor over hebben. Het goedkoopste paar naaldhakken tikt af op 450 euro, voor de enkellaarsjes moet je 650 euro ophoesten. Daar krijg je wel wat voor. "Het zachtste Franse lamsleder, ingewerkte nano-technologie, een Belgisch ontwerp in beperkte oplage van 50 stuks en grotendeels in Italië met de hand gemaakte kwaliteit", zegt Katrien. (DILA)