Indoorstrippark in Centraal Station

300.000 BEZOEKERS PER JAAR 4.500 VIERKANTE METER GROOT

Initiatiefnemers Jeroen Jespers, Wim Hubrechtsen en Mark Kiekens van De Tondeldoos nv.
Foto De Scheirder Initiatiefnemers Jeroen Jespers, Wim Hubrechtsen en Mark Kiekens van De Tondeldoos nv.
Comics Station Antwerp, dat is het nieuwe indoorpark in het teken van de bekendste Belgische striphelden. Suske en Wiske en de Smurfen komen naar het Centraal Station waar ze 300.000 bezoekers per jaar moeten lokken.

"Antwerpen krijgt er volgend jaar een familiale topattractie bij", zeggen Jeroen Jespers, Wim Hubrechtsen en Mark Kiekens van De Tondeldoos nv. De drie kennen elkaar al jaren. "Ooit zaten we samen in de directie van Studio 100, later deden we nog wel eens een project samen. Nu starten we met Comics Station Antwerp, een vorm van entertainment die nog niet bestaat in ons land. We bouwen hier de komende tijd een belevingspark van meer dan 4.500 vierkante meter met als rode draad de bekende striphelden die we allemaal kennen, waar we allemaal mee zijn opgegroeid."


Het indoorpark komt in de verste hoek van het Centraal Station, aan de kant van het Kievitplein. Daar is burgemeester Bart De Wever (N-VA) dan weer blij mee. "De Kievitwijk is, ook voor veel Antwerpenaren, nog veel te onbekend en dus ook onbemind", zegt De Wever. "Dit initiatief kan deze buurt een broodnodige nieuwe impuls geven." Ook de NMBS is blij. Voor het eerst duikt er een ernstige investeerder op voor het 'moeilijke' stuk van het Centraal Station. Want De Tondeldoos gaat 7,5 miljoen euro investeren in de bouw van het indoorpark. "We hebben een overeenkomst voor 18 jaar met de NMBS", zegt Jespers. "En die periode is nog met 9 jaar te verlengen."

Tientallen jobs

Volgens Jespers zal Comics Station Antwerp voor enkele tientallen mensen een vaste job opleveren. "Daarnaast zullen we op piekmomenten nog heel wat tijdelijke krachten kunnen tewerkstellen."


WPG Uitgeverij, de grootste uitgever van Vlaanderen, is fan van het project. "We willen zelfs graag mee investeren", zegt directeur Peter Quaghebeur. Er is een principieel akkoord maar de directie in Nederland moet nog formeel groen licht geven. Ook andere (strip)uitgeverijen zijn al een tijd op de hoogte en bij het project betrokken. "We hebben nu alle nodige licenties op zak om met striphelden als Suske en Wiske, Nero, de Kiekeboes en de Smurfen aan de slag te kunnen gaan", zegt Jespers. "We willen er heel graag ook Kuifje bij. De gesprekken met de rechthebbenden verlopen positief."

Minder dan 20 euro

Hoe het indoorpark er precies uit gaat zien, ligt nog niet helemaal vast. "We hebben Belgische architecten gecontacteerd en die hebben ons voorstellen voorgelegd", zegt Jespers. "Binnenkort hakken we de knoop door. Er komt zeker een theaterzaal, een bioscoop, een café-restaurant, een shop en enkele mechanische tuigen. We gaan ook interactieve schermen plaatsen. De bedoeling is dat je hier met je kinderen of kleinkinderen toch minstens drie tot vier uur kan doorbrengen. De ticketprijs willen we betaalbaar houden: een toegangskaartje zal minder dan 20 euro kosten." Het nieuwe themapark opent in de kerstvakantie volgend jaar.