Ga naar de mobiele website
^ Top

Huisarts beticht van asielfraude

200 RUSSEN KREGEN VERBLIJFSVERGUNNING MET ATTEST

Dokter D.E. in haar kabinet.
Foto PLA Dokter D.E. in haar kabinet.
Een huisarts riskeert achttien maanden celstraf voor het uitschrijven van valse medische attesten. Asielzoekers leden aan depressies of posttraumatische stress. Met dat medisch attest kregen een tweehonderd vooral Russische asielzoekers tijdelijk een verblijfsvergunning. Bij een hercontrole bleken de betrokken asielzoekers echter niet zo ziek te zijn.

Dokter D.E. is van veel markten thuis, zo staat op haar website te lezen. Zij houdt praktijk in het oude stadscentrum. Je kan er terecht voor alledaagse medische zorg, maar ook voor massages en voor psychologisch hulp. Precies dat laatste bracht de arts op de beklaagdenbank van de Antwerpse rechtbank.


Volgens de procureur deelde de arts iets te vlijtig attesten voor psychische kwalen uit. Het ging dan om depressies of posttraumatische stress. Een asielzoeker die zo'n kwaal heeft en in zijn thuisland niet verzorgd kan worden, krijgt volgens de Belgische asielwet een tijdelijke verblijfsvergunning. Maar liefst 192 asielzoekers, vooral Russen en andere Oost-Europeanen, hebben zo'n attest gekregen en gebruikt.


Bij een hercontrole stelden psychiaters bij zeven asielzoekers een andere diagnose. Zij merkten niets van de zware psychische trauma's die huisarts D.E. in haar attesten had neergeschreven. Daarmee is volgens de openbare aanklager het bewijs geleverd dat huisarts D.E. meewerkte aan asielfraude. Zij verdient een celstraf van achttien maanden, eventueel met uitstel.

5.000 patiënten

De verdediging vond dat arts D.E. ten onrechte werd vergeleken met de veroordeelde spoedarts Alexander Kerch uit Brasschaat. Die Russische dokter was in 2012 het nationale boegbeeld van asielfraude. Hij schreef aan de lopende band valse medische attesten, zonder zelfs zijn patiënten te onderzoeken. De dienst Vreemdelingenzaken verstrengde zijn controle op medische regularisaties toen de praktijken van Kerch aan het licht kwamen.


Advocate Katrien Peysmans-De Rick is de raadsvrouw van de beklaagde. "Mevrouw D.E. is van Letse afkomst. Zij heeft met hard werken een bloeiende dokterspraktijk uitgebouwd. Zij spreekt ook Russisch en krijgt zo veel Oost-Europese patiënten. In drie jaar heeft zij 5.000 patiënten behandeld. Stel daar die 192 medische attesten voor psychische kwalen tegenover. Dat is in verhouding niet zo'n uitzonderlijk aantal. Een huisarts is geen specialist in psychische kwalen. Dus het kan zijn dat haar diagnose niet altijd juist was." Bovendien vond de verdediging dat de Antwerpse procureur veel tijd had verloren. De dienst Vreemdelingenzaken legde in 2012 klacht neer. Pas in 2016 werd huisarts D.E. een eerste keer ondervraagd. De verdediging ging voluit voor de vrijspraak.


Vonnis over een maand.Meld een bug