Homans sneert naar Antwerpse CD&V: "Sommigen moeten eens heel goed in de spiegel kijken"

Vlaams minister Liesbeth Homans.
BELGA Vlaams minister Liesbeth Homans.
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans toonde zich vanmiddag in het Vlaams parlement bijzonder scherp voor de Antwerpse CD&V-afdeling, omdat die met Aron Berger een ultraorthodoxe jood op de kieslijst wil zetten. De N-VA-minister "veroordeelt dat heel sterk", zei ze, terwijl ze "bepaalde politieke partijen" aanraadde om "eens goed in de spiegel te kijken".

De ultraorthodoxe jood Aron Berger krijgt voor de komende gemeenteraadsverkiezingen hoogstwaarschijnlijk een plaats op de CD&V-kieslijst in Antwerpen. Maar die keuze doet het nodige stof opwaaien. De man stelt in een interview met Joods Actueel onder meer dat hij vrouwen om religieuze redenen geen hand wil schudden, en dat is bij verschillende partijen - ook bij een aantal CD&V-kopstukken - in het verkeerde keelgat geschoten.

Minister Homans kreeg vanmiddag in het parlement vragen over de Islampartij, die in oktober op een aantal plaatsen in Wallonië en Brussel wil opkomen en onder meer pleit voor apart openbaar vervoer voor mannen en vrouwen tijdens de spits. De minister maakte de vergelijking met de Antwerpse CD&V-lijst: de christendemocraten veroordeelden de standpunten van de Islampartij de afgelopen weken erg scherp, maar zetten nu zelf een kandidaat op de lijst die de "fundamentele waarden niet respecteert", zei ze zonder coalitiepartner CD&V bij naam te noemen. 

"Hypocriet"

"Ik veroordeel ten stelligste wat er gebeurt met de partij Islam, maar tegelijkertijd veroordeel ik heel sterk dat er partijen zijn die personen van gelijk welke geloofsovertuiging op hun lijsten willen zetten die onze fundamentele waarden niet respecteren. Ik veroordeel het en raad af om het te doen, maar ik denk dat die politieke partijen dan zelf maar eens goed in de spiegel moeten kijken."

Partijgenote Nadia Sminate ging nog een stap verder en noemde de positie van CD&V hypocriet. Voor commissievoorzitter Mercedes Van Volcem is het "onaanvaardbaar" dat "partijen terugschroeven op de gelijkheid tussen mannen en vrouwen, waar jarenlang voor is gestreden." "Dit kunnen we niet naast ons neerleggen", stelde het Open Vld-parlementslid.

Gelijkheid

Ook de Islampartij zelf kon op forse kritiek van de minister rekenen. "Discriminatie op basis van geslacht staat haaks op de visie die ik als minister wil uitdragen maar ook op mijn persoonlijke visie als persoon die leeft in een moderne westerse maatschappij. De gelijkheid tussen man en vrouw is de hoeksteen van de moderne samenleving en ik zal hier geen millimeter op toegeven."

Homans benadrukte dat "alle bevoegde onafhankelijke organen zich over de zaak buigen". Concreet gaat het dan vooral om het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, omdat gelijkekansencentrum Unia niet bevoegd is voor geslachtsdiscriminatie. Maar Unia gaat wel in de partijstatuten van de Islampartij op zoek naar mogelijke andere inbreuken op het discriminatiebeginsel, benadrukte ze.
36 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Joske Vermeulen

  Ja en Mohamed? Das hun job!

 • Leon Dheere

  Dat ze nu eens enkel echte belgen in hun lijsten zetten, want dat multicultureel gedoe werkt voor geen meter!

 • Gustaaf Senrame

  Mvr. Homans heeft volledig gelijk. En al de negatieve reacties over haar beleid is te danken aan de linkse flutpartijtjes, de sukkels. Want ze kunnen het niet aan dat de NVA de grootste partij blijft. En dat doet hun heel veel pijn.

 • roger geens

  Ik heb het niet over "Mark "die het momenteel moeilijk heeft ,maar waar men vroeger over "Stad aan de stroom "sprak ,spreekt men nu over "Modder gooien aan de stroom en ik merk dat de N-V A dames Zemir en Homans vooraan in de rij staan . Laat het nu eens aan C D & V om uit te maken wie op hun lijst komt te staan . Heeft men zoveel angst van minister Peeters en de C D &V ?.

 • Mohamed Kabbal

  Och zwijg mevrouw Homans, gij en uwe sergeant De Wever doen veel voor de Joden anders kunt ge uw plaatske wel vergeten.