Haven loopt 250 miljoen mis na afhaken Zenith Energy

Zenith Energy, de Amerikaanse specialist in opslag van vloeibare bulk, gaat dan toch geen concessie nemen aan het Churchilldok. De Antwerpse haven loopt zo een investering van 250 miljoen euro mis.

Rederij MSC besliste eind 2013 om weg te trekken uit het Delwaidedok op de rechteroever van de Schelde en te verhuizen naar het Deurganckdok op de linkeroever. Dus ging het Havenbedrijf Antwerpen op zoek naar kandidaat-investeerders die de enorme vrijgekomen concessie wilden invullen. De terreinen gingen in november vorig jaar naar het Gentse bedrijf Sea-Invest.

Churchilldok

Havenbedrijf Antwerpen wilde een belangrijke kandidaat zoals Zenith natuurlijk niet zomaar kwijt spelen, dus werd een oplossing gevonden aan het Churchilldok op de rechteroever. De Amerikaanse tankopslagspecialist zou daar in een eerste fase 500.000 kubieke meter opslagruimte bouwen. De totale investering zou 250 miljoen euro bedragen. Maar na maanden overleg ziet Zenith Energy echter van de concessie af. Waarom? Dat is onduidelijk. Mogelijk speelt het mobiliteitsprobleem in de Antwerpse haven een rol.


Bij het Havenbedrijf Antwerpen reageert men teleurgesteld. "Natuurlijk is het jammer dat Zenith beslist om nu niet te investeren", zegt woordvoerster Annik Dirkx. "Maar we maken ons sterk dat er zich snel weer nieuwe projecten zullen aandienen: de petrochemische cluster is aantrekkelijk en de grond om te investeren is schaars. Gelukkig hebben heel wat bedrijven wél de ambitie om in Antwerpen te investeren. Kijk naar de aankondiging die Borealis onlangs deed - de Oostenrijkse chemiegroep wil in 2022 een nieuwe fabriek openen op de site in Kallo." (BJS)