Haven groeit met zes procent en koerst naar record

Het kan niet op voor de haven van Antwerpen. Na negen maanden is de overslag van goederen met zes procent gestegen tegenover dezelfde periode vorig jaar. We komen uit op ruim 177 miljoen ton.

De krachtigste motor voor de groei is de containertrafiek. Die klom tegenover vorig jaar met 7,1 procent tot circa 98,5 miljoen ton. Omgerekend in standaardcontainers zijn dat er 8,3 miljoen. Voor het hele jaar komt dus de grens van 11 miljoen containers in zicht. Alle vaargebieden gaan erop vooruit, behalve Midden-Amerika. Het Havenbedrijf stelt ook een opmerkelijke krimp van bijna 7 procent vast in de afvoer naar China. Dat is een gevolg van het Chinese invoerverbod op oud papier en plastic afval dat begin dit jaar van kracht werd.


Jacques Vandermeiren, topman van het Havenbedrijf, wijst daarnaast ook op een investeringsgolf van 2 miljard euro in de voorbije maanden. "Toonaangevende spelers in de chemische industrie zoals Borealis, Ineos, Nippon, Sea-Mol en Oiltanking/AGT hebben door hun keuze voor Antwerpen onze sterke aantrekkingskracht als grootste chemische cluster bestendigd."


Havenschepen Marc Van Peel (CD&V) beklemtoont het belang van bereikbaarheid om de haven duurzaam te laten groeien. "Wij nemen onze verantwoordelijkheid op. Tegen 2030 moeten spoorvervoer en binnenvaart veel vrachtwagens van de weg halen." (PHT)