Handelsbeurs mag luxehotel worden

PROVINCIE GEEFT GROEN LICHT NA TEGEMOETKOMINGEN AAN BUURT

De binnenkant van de Handelsbeurs. Een prachtig gebouw dat door de jaren heen verloederd is.
laenen De binnenkant van de Handelsbeurs. Een prachtig gebouw dat door de jaren heen verloederd is.
De provincie levert een bouwvergunning af voor de renovatie van de handelsbeurs. Toch halen de dertien mensen die in beroep gingen tegen de plannen, voor een stuk hun slag thuis. De stad moet de verkeersstudie opnieuw doen en de evenementen verhuizen naar de best geïsoleerde ruimten.

Het dossier van de Handelsbeurs sleept zich al vijftien jaar voort. Het complex takelde zienderogen af. Maar nu lijkt de redding écht nabij. Een vijfsterrenhotel, een restaurant met feestzaal, een ontmoetingsruimte en een ondergrondse parking voor bijna 300 auto's: die plannen van projectontwikkelaar Mopro Invest III blijven allemaal overeind nu de provincie het licht op groen heeft gezet. Vanzelf is het niet gegaan: enkele buurtbewoners dreigden met een miljoenenclaim als de plannen niet zouden worden bijgestuurd.

Het gebouw heeft ingangen langs de Meir, de Lange Nieuwstraat (foto) en de Sint-Katelijnevest.
De Scheirder Het gebouw heeft ingangen langs de Meir, de Lange Nieuwstraat (foto) en de Sint-Katelijnevest.

Kleine vrachtwagens

Eén van de knelpunten is de overlast door leveringen. Volgens gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA) zullen geen grote vrachtwagens worden toegelaten, enkel kleinere. Laden en lossen kan alleen binnen bepaalde tijden. Verder moet een nieuwe verkeersstudie uitwijzen wat het effect is op het aantal parkeerplaatsen. De provincie eist trouwens een betere samenwerking met de parkings in de buurt tijdens evenementen. Ook het aantal fietsenstallingen moet omhoog. En dan is er nog de door de buurt gevreesde geluidsoverlast: Mopro Invest moet ervoor zorgen dat evenementen plaatshebben in de ruimten die zo weinig mogelijk decibels naar de buurt doorlaten.


"We hebben alle partijen samengebracht, tot er een werkbare oplossing op papier stond", zegt een erg tevreden schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA). "We moeten regelmatig blijven overleggen. Want de werf zal veel impact hebben op de buurt. We krijgen er tegen 2018 wel een fantastisch monument voor in de plaats."


Of de buurt alsnog de vergunning zal aanvechten, is niet duidelijk. De enige beroepsmogelijkheid tegen de beslissing van de provincie is de Raad voor Vergunningsbetwistingen. We contacteerden enkele buurtbewoners, maar die waren niet bereikbaar voor commentaar.