Groen staat plots alleen

GEEN STEUN VOOR VOORSTELLEN WOUTER VAN BESIEN

Het voorstel van Wouter Van Besien (centraal) om een autoluwe kern af te dwingen via vergunningen werd niet enthousiast onthaald. Peter Mertens (links) noemde het idee 'niet serieus'.
Laenen Het voorstel van Wouter Van Besien (centraal) om een autoluwe kern af te dwingen via vergunningen werd niet enthousiast onthaald. Peter Mertens (links) noemde het idee 'niet serieus'.
En toen stond Groen er helemaal alleen voor. De partij legde enkele resoluties voor op de gemeenteraad, maar oogstte geen bijval bij de andere partijen. De Schelde tussen Groen en N-VA lijkt zo steeds dieper te worden.

Let the games begin, zo zou je de Antwerpse gemeenteraad wel kunnen omschrijven. Voor sp.a kwamen er amper 7 van de 12 gemeenteraadsleden opdagen. Dat maakte dat er meer pers dan gemeenteraadsleden aanwezig waren. Allemaal voor die laatste twee resoluties. De reguliere agenda werd op een drafje afgewerkt en op een paar bemerkingen van Groen en PVDA na werd er weinig bewogen.

Autoluwe kern

Pas toen Wouter Van Besien het woord nam, verscherpte de aandacht. Hij vroeg het volgende bestuur om een autoluwe binnenstad af te dwingen via vergunningen. "Daar is vraag naar in de stad. Mijn mailbox is ontploft met advies voor mij. Daarom is het logisch dat duidelijkheid geschept wordt over toekomstige stadsprojecten." De Wever luisterde aandachtig. Schepen Koen Kennis hield het bij subtiel hoofdgeschud. Toch veegde De Wever de resoluties niet als eerste van tafel. De voltallige gemeenteraad was hem voor. Peter Mertens (PVDA) nam het woord. "Waar is Jambers om dit politiek schouwspel te registreren? Hoe kan Groen nu een resolutie indienen om iets in 80 dagen uit te voeren wat niet is gelukt de afgelopen 6 jaar? Dit is niet serieus." Ook vanuit sp.a kwam een kritische reactie. "Ik voel mij hier heel ongemakkelijk bij. De gemeenteraad dient niet om te onderhandelen, daar heb je de onderhandelingstafel voor. Het wordt tijd dat de twee duidelijke overwinnaars de koppen bij mekaar steken en hun koudwatervrees overwinnen. En als dat niet lukt, fair enough, dan zonder mekaar. Maar wij mogen hier niets vastleggen voor de volgende ploeg", reageerde uittredend lid, Toon Wassenberg. Hij oogstte bijval op alle banken. Ook Vlaams Belang, Open Vld en CD&V deden een duit in het zakje. Burgemeester De Wever bleef opvallend diplomatisch. "Ik ben aan mijn tweede informatieronde begonnen. En ik zie u later deze week, waarvoor dank. Neem uw ideeën mee, ook wij hebben ideeën, we zullen die bespreken. Maar dit is niet de plaats. Meneer Mertens heeft gelijk: koken doe je niet voor de camera (doelend op de passage van Mertens bij Jambers waar hij stond te koken, nvdr.)."

Sociaal wonen

De tweede resolutie over de lange wachtlijsten voor sociale huisvesting werd zelfs niet behandeld vanwege de teneur op de raad. "Blijkbaar mag de Antwerpenaar niet weten hoe de worst gemaakt wordt en moet alles achter gesloten deuren gebeuren. Dat is spijtig en een heel 19de eeuwse instelling. Wij staan daar blijkbaar alleen, dat is niet de eerste keer. Van de meerderheid had ik deze reactie wel verwacht maar van de medeoppositieleden ben ik wel geschrokken", reageerde Van Besien. Een groen-gele coalitie lijkt stilaan een onmogelijk verhaal.