Gianluca is beste sommelier

Gianluca is sommelier in The Jane.
Foto Deleu Gianluca is sommelier in The Jane.

Gianluca Di Taranto (26), sommelier van The Jane in Antwerpen, mag zich sinds gisteren de beste sommelier van onze provincie noemen. In de verkiezing van de 'Sommelier of the Year', georganiseerd door de Kortrijkse firma Meyhui en de culinaire jaargids Foodprint1213, kwam hij als beste Antwerpenaar naar voren. Andere genomineerden waren Luc Dickens van De Schone van Boskoop en Sepideh Sedaghatnia van 't Zilte.


De organisatie selecteert per provincie een aantal uitmuntende sommeliers. De consumenten mogen daarvan hun 'favoriet' aanduiden, die wordt dan uitgeroepen tot provinciale winnaar. Een jury van collega-sommeliers wijst daarna de nationale winnaar aan, en die wordt volgende maand uitgeroepen tot 'Sommelier of the Year'.


Gianluca begon zijn carrière in Spiga d'Oro in Boortmeerbeek, het restaurant van zijn ouders. "En het was eerlijk gezegd tegen mijn zin dat mijn vader me in de richting van sommelier heeft geduwd", vertelt hij. "Maar na één jaar opleiding had ik de smaak helemaal te pakken. Ik heb na mijn 3-jarige opleiding als sommelier, nog een jaar bij gevolgd in Frankrijk, en nu volg ik nog een jaar les in Londen. 6 keer per jaar trek ik naar de lessen om bij te leren. Je kan immers nooit alles weten, vind ik." Gianluca werkte een jaar nog in 't Zilte, maar kreeg dan de kans om in The Jane te gaan werken. "En die kans kon ik niet laten liggen natuurlijk."


(JME)