Gezocht: geld voor muziekschip

TENACE-BOOT GAAT WEER OP TOUR EN BRENGT EIGEN PLAAT UIT IN MEI

Vrijwilligers Gerda Goris, Rose en Saar van de Leest en Roos Janssens.
Laenen Vrijwilligers Gerda Goris, Rose en Saar van de Leest en Roos Janssens.
De Tenace-boot, een Antwerps initiatief, gaat vanaf mei opnieuw op tour, mét een eigen elpee. Om het 38 meter lange schip te renoveren, wil de bemanning via een crowdfundingactie 5.000 euro inzamelen. "Wie dertig euro stort, krijgt een exemplaar van de plaat. Wie nog meer biedt, mag een dagje meevaren", klinkt het.

Tijdens de zomers van 2014 en 2015 ondernam de Tenace-boot al een muzikale tour door België. Gerda Goris kocht het oude sleepschip enkele jaren geleden voor een appel en een ei en begon samen met haar dochters Saar en Rose en enkele vrijwilligers aan een renovatie. Sinds 2012 lag de Tenace-boot in het Houtdok. Dankzij de ingebouwde bar, een mooi terras en een volkskeuken werd het al snel een populaire ontmoetingsplek in Antwerpen.


Maar in 2014 werd het Houtdok gerenoveerd en moest de boot noodgedwongen de Antwerpse haven verlaten. Het schip vertrok op expeditie door heel België. "In de zomer van 2014 zijn we begonnen aan een lange rondvaart, met stopplaatsen in Luik en Charleroi. Het jaar daarop hielden we ook halt in Oostende, Gent en Brussel", vertelt Saar Van De Leest.

De boot is nu aangemeerd aan het Eilandje.
Laenen De boot is nu aangemeerd aan het Eilandje.

Optredens

Telkens het schip aanmeerde, werd de Tenace-boot een tijdelijke ontmoetingsplek. Artiesten en muzikanten werden uitgenodigd om de boot als atelier te gebruiken of om er muzikale optredens te geven. Een van de ruimtes in het schip werd ingericht als muziekstudio, waar lokale groepen muziek konden opnemen.

500 Vinylplaten

"Van alle opnames die we de afgelopen twee jaar hebben gemaakt, hebben we nu een compilatie gemaakt. Er staat veel muziek op, maar ook geluidsopnames van onze reis. Je kan het het best omschrijven als een muzikaal reisverslag", zegt Saar. "In mei brengen we met het label Rotakt Records de compilatie uit op vijfhonderd vinylplaten. We zullen opnieuw in België rondvaren en we zullen de elpee te koop aanbieden in Antwerpen, Brussel en Charleroi. Al honderd mensen hebben in voorverkoop een plaat besteld."


Maar voor het zover is, moet de boot dringend gerenoveerd worden. "Het schip moet uit het water gelicht worden, en in de scheepswerf zal het geschuurd en geschilderd worden. In totaal zal de opknapbeurt ongeveer 5.000 euro kosten. Omdat we weinig inkomsten hebben, is dit een heel groot bedrag voor ons. Daarom hebben we een crowdfunding-actie opgezet. De actie loopt nog tot 26 februari. Alle giften zijn welkom. Wie 30 euro stort, ontvangt een exemplaar van de plaat. Wie nog meer biedt, mag zelf een dag op de Tenace-boot meevaren."


Als de 5.000 euro ingezameld wordt, kunnen de werken starten en kan de Tenace-boot een nieuw seizoen beginnen. De boot ligt nu op het Eilandje. "We parkeren aan het Havenhuis, tegenover het Pomphuis", zegt vrijwilligster Roos. Meer informatie over de boot en de crowdfunding-actie op nl.ulule.com/tenace-on-tour.