Ga naar de mobiele website
^ Top

Geen LEZ-boetes voor 35 afgeleefde politiewagens

De federale politie heeft 35 auto's van zijn speurders in Antwerpen op de uitzonderingslijst laten plaatsen om te ontsnappen aan de boetes voor de Lage Emissie Zone. Veel van die wagens zijn oudere diesels. De topper heeft 304.000 km op de teller. Voor vervanging is geen geld.

Hulp- en politiediensten moeten zich voor hun prioritaire voertuigen (wagens uitgerust met zwaailicht en sirene) niets aantrekken van de Lage Emissie Zone. Zij krijgen geen boetes, hoe oud of vervuilend de voertuigen ook zijn.


De 400 speurders van federale gerechtelijke politie (FGP) Antwerpen, die aan de Noordersingel is gevestigd, hadden stilletjes gehoopt dat met de invoering van de LEZ hun verouderde, afgeleefde dienstvoertuigen eindelijk zouden worden vervangen. Zij rijden in anonieme dieselwagens van tien jaar of ouder met 200.000 tot 300.00 km op de teller. De moordbrigade spant de kroon. Eén van hun auto's, een Peugeot 407, heeft 304.000 km op de teller. Vervanging van dienstwagens is echter niet aan de orde. De federale politie denkt tegenwoordig enkel in termen van besparingen.

Oude diesels

De FGP-Antwerpen heeft het stadsbestuur gevraagd voor alle zekerheid 35 anonieme dienstwagens op de uitzonderingslijst van de LEZ-zone te plaatsen. Zo hoeven die oude diesels niet te vrezen voor LEZ-boetes.


"We kunnen toch moeilijk met de fiets naar een plaats-delict van een moord rijden", klinkt het schamper bij de speurders van FGP. Met lede ogen kijken zij naar de collega's van de lokale politie Antwerpen die wél in moderne dienstwagens rondrijden.


De lokale politie Antwerpen maakte zopas bekend dat op korte termijn alle 382 voertuigen zullen voldoen aan de strengere emissienormen. Daarvoor worden acht wagens binnenkort vervangen, vijf worden niet meer hersteld bij de eerstvolgende panne en vier worden voortaan enkel als reservevoertuig ingezet. (PLA)

Meer over


Meld een bug