GAIA spant kortgeding aan tegen 'pop-upslachthuis'

Het was kort dag, maar dierenrechtenorganisatie GAIA trok gisteren nog naar de Raad van State tégen de erkenning van het zogenaamde 'pop-upslachthuis' in de Lange Lobroekstraat. "We vinden het laakbaar dat het Voedselagentschap (FAVV) dit initiatief als een permanente slachtvloer erkent. Zo hoeft er niet verdoofd te worden geslacht."

Het slachthuis in de Lange Lobroekstraat is een privé-initiatief van vzw Offerfeest Antwerpen. Kersvers Antwerps sp.a-kopstuk Tom Meeuws was er vorig jaar nog de drijvende kracht van. Niet met algeheel succes weliswaar, want het Offerfeest verliep chaotisch. De slachtploeg werkte te traag en ongeorganiseerd. Voor GAIA-voorman Michel Vandenbosch is dat al genoeg om deze keer geen erkenning te geven. "Helaas kregen ze die wel van het FAVV. Doelbewust net voor het Offerfeest, waardoor we haast geen tijd meer kregen om te reageren. We hopen dat onze procedure bij de Raad van State het onnodige onverdoofd slachten nog kan tegenhouden."


Volgens Vandenbosch is het slachthuis helemaal niet van permanente aard. "De organisatie gaf toe dat er enkel dieren worden geslacht van 1 tot 3 september. Er vliegen Ierse slachters over die enkel deze drie dagen zullen werken."

Nederland

Ali Kaddouri, woordvoerder van de organisatie, stoort zich aan de stemmingmakerij over zijn slachtvloer. "Net over de Nederlandse grens worden duizenden schapen geslacht. Die liggen hier nadien massaal bij de slagers. Daar hoor je natuurlijk niets over. Wij gaan driehonderd schapen slachten. We hebben geleerd uit het beetje chaos van vorig jaar. Niemand komt nog in de stal. Onze klanten kunnen op hun smartphone perfect alle fases volgen van de slachting van hun dier", verduidelijkt Kaddouri.


"En dat verhaal over Ierse slachters is onzin. We werken met mensen uit België. We gaan trouwens onze slachtvloer om de twee of drie maanden openstellen. We zijn dus niet tijdelijk", vervolgt de woordvoerder van de vzw Offerfeest Antwerpen.


Onverdoofd slachten is in Vlaanderen vanaf 2019 verboden. (PHT)