Frituur bakt snacks zonder gluten

TRAPKENOP IS EERSTE ANTWERPSE FRIETHUIS MET GLUTENVRIJ MENU

Carmen Wouters biedt vanaf nu vier glutenvrije snacks aan.
Laenen Carmen Wouters biedt vanaf nu vier glutenvrije snacks aan.
De eerste gluten- en lactosevrije frituur in Antwerpen in een feit. In TrapkenOp in de Bosschaertstraat kan je naast het normale assortiment nu ook genieten van vier snacks zonder gluten. "We zijn ermee begonnen toen we hoorden dat een kindje van vrienden van ons glutenintolerant was", zegt Carmen Wouters.

Naar schatting lijdt één op 200 Belgen aan coeliakie of glutenintolerantie, goed voor zo'n 55.000 mensen. Opvallend: slechts 5.500 daarvan zouden op de hoogte zijn van hun aandoening. Omdat gluten in enorm veel producten aanwezig zijn, kunnen patiënten vaak niet op restaurant of naar de frituur gaan.

Op haar plateau staat de gewone versie, rechts de glutenvrije.
Laenen Op haar plateau staat de gewone versie, rechts de glutenvrije.

Voor vrienden

Daar brengt Carmen Wouters, eigenares van frituur TrapkenOp, nu verandering in, want ze biedt vanaf deze week frikandellen, vleeskroketten, bamischijven en bitterballen aan, allemaal zonder gluten. Wouters is al negen jaar friturist, maar vrienden deden haar overstag gaan om een glutenvrij assortiment te maken. "Zelf kan ik perfect tegen gluten. Het gaat eigenlijk om een kindje van vrienden dat glutenintolerant bleek te zijn. Dat heeft ons aan het nadenken gezet en daarom hebben we besloten om glutenvrije producten in ons assortiment op te nemen", vertelt Wouters.

Iets duurder

"We houden één friteuse speciaal vrij voor de nieuwe snacks, ook de bovenste laag van de vrieskast houden we vrij, dat is erg belangrijk", gaat ze verder. "Ook de frieten zelf houden we apart. Frieten zijn op zich glutenvrij, maar er is een groot gevaar op kruisbesmetting als ze in aanraking komen met producten die wel gluten bevatten. Dat vergt allemaal een kleine inspanning, maar die is wel heel belangrijk voor coeliakiepatiënten."


Wie aan een glutenvrij dieet begint, zal wel ietsje dieper in de buidel moeten tasten. Een bamischijf kost normaal 1,7 euro, een glutenvrije schijf gaat voor 2,5 euro over de toonbank. "Daar kunnen we jammer genoeg weinig aan doen, want de aankoopprijs van de producten ligt gewoon hoger. We denken dat mensen wel bereid zijn om die meerkost te betalen. Glutenvrije broden verkopen ook vlot en die kosten al gauw vijf euro."


De vzw Vlaamse Coeliakievereniging juicht dergelijke initiatieven enkel toe. "Bij ons weten is dit echt een primeur voor Antwerpen. Zelf heb ik een dochter met coeliakie en naar de frituur gaan is bijna onmogelijk. Enkel als de frieten gebakken worden in een aparte friteuse, dan kan ze een frietje eten, maar snacks zijn uitgesloten. Het is fijn dat er nu aandacht aan besteed wordt", vertelt voorzitster Karolien Timmermans.


Als de nieuwe snacks in de smaak vallen, dan wil Wouters het aanbod nog uitbreiden.