Ga naar de mobiele website
^ Top

Elektrische bussen vanaf 2019 tussen Astridplein en Sportpaleis

De Lijn start in Antwerpen een proefproject met twee elektrische bussen tegen eind 2019. Die zullen in de proefperiode op een korte afstand ingezet worden, tussen het Astridplein en Schijnpoort, nabij het Sportpaleis. De Lijn wil tegen 2025 al haar stadsbussen elektrisch of hybride laten rijden.


De Lijn gaat in Antwerpen, Gent en Leuven elektrische bussen testen die worden opgeladen aan hun eindpunt. De raad van bestuur van de vervoermaatschappij heeft het licht op groen gezet voor drie keer twee bussen en de bijhorende oplaadinfrastructuur. De Lijn gaat nu op zoek naar mogelijke aanbieders. Als alles vlot verloopt, beginnen de bussen eind 2019 te rijden.


De elektrische bussen zullen enkel in steden rondrijden door de beperkte autonomie. "Ze moeten ongeveer 50 minuten kunnen rijden, goed voor 20 kilometer", zegt woordvoerder Tom Van de Vreken. "De nieuwe elektrische bussen laden telkens 8 minuten op aan de eindhalte en hebben een passagierscapaciteit van 65 plaatsen, dezelfde als een gewone dieselbus."


Vanaf 2019 wil De Lijn alleen nog maar bussen met een alternatieve aandrijving. Vanaf 2025 wil de maatschappij in stedelijke omgevingen alleen nog elektrisch of hybride rondrijden. De nieuwe elektrische bussen kosten zo'n 450.000 euro per stuk, dat is meer dan het dubbele van een gewone dieselbus. "Of er later gevolgen zullen zijn voor de reizigerstarieven, hangt af van de minister van mobiliteit", zo klinkt het bij De Lijn. (DILA)Meld een bug