Ga naar de mobiele website
^ Top

Eén ton coke gevonden dag voor schietpartij

HAVENBEDRIJF ROEPT OP OM VERDACHTE HANDELINGEN TE MELDEN

Een dag voor de schietpartij op een werknemer van DP World is op de containerterminal 1700 van het havenbedrijf ruim één ton coke in een container aangetroffen. De drugsbrigade gaat ervan uit dat er een link is tussen de vangst van de cocaïne en de schietpartij. DP World roept zijn personeel op alle verdachte handelingen te melden op een kliklijn.

De douane en de federale politie sloegen woensdag toe toen twee verdachten de container met ruim 1 ton cocaïne probeerden op te halen op de containerterminal van DP World in de Waaslandhaven. De twee mannen zijn aangehouden en de drugs is in beslag genomen.


Amper 24 uur later wordt de 29-jarige Y.M. onder vuur genomen wanneer hij 's morgens in de Braamstraat in Schoten met de hond gaat wandelen. Slachtoffer Y.M. werkt als 'pleinplanner' bij DP World en beslist dus waar geloste containers op de kade worden geparkeerd. Drugsbendes zien hem als iemand op een sleutelpositie die het makkelijker kan maken om drugs uit een container te halen.


Of er een link is tussen de vangst van de cocaïne en de schietpartij, staat nog niet vast maar de drugsbrigade van de federale politie gaat er wel van uit. "De opeenvolging van de feiten is te opvallend om zomaar toeval te zijn", klinkt het daar.


Het bedrijf DP World wilde donderdag niet reageren op de moordpoging tegen zijn werknemer. Vrijdag kwam er wél een persbericht. DP World blijft duidelijk achter zijn neergeschoten werknemer staan. Hij en zijn familie krijgen de volle steun en bescherming van DP World.


DP World verzekert zijn personeel dat er geen reden is tot ongerustheid. Er komen geen bijkomende beveiligingsmaatregelen. De terminals aan het Deurganckdok zijn voldoende beveiligd volgens de internationale ISPS-code. Niemand kan zonder toegangscontrole de terminal betreden.

Waakzaamheid

De werknemers van DP World en de dokwerkers die op de terminal werken, krijgen wel de raad om waakzaam te blijven. Woordvoerster Kris Thieren van DP World: "Mensen die een verdachte situatie zouden opmerken, kunnen steeds terecht op het anonieme meldpunt criminaliteit van werkgeversorganisatie CEPA. Dit meldpunt maakt een absolute topprioriteit van het tegengaan van handel en gebruik van drugs, aangezien het direct gelinkt is aan de veiligheid van medewerkers."


Bij de federale politie is na de moordpoging in Schoten de strijd tegen de drugsmaffia als absolute prioriteit naar voor geschoven, om te voorkomen dat er straks dodelijke slachtoffers vallen. Zowel de afdelingen "drugs" als "agressie tegen personen" maken extra speurders vrij. Ook misdaadanalisten en IT-specialisten worden aan de onderzoeksploeg toegevoegd.


Nog meer mensen vrijmaken, wordt moeilijk. De federale gerechtelijke politie in Antwerpen kampt door besparingen al jaren met een personeelstekort. Officieel zouden er 555 mannen en vrouwen moeten werken. Vandaag heeft FGP Antwerpen amper 400 speurders ter beschikking.Meld een bug