Een 'klomp' diamant van 709 karaat

Minister van Sierra Leone Alhaji Minkailu Mansaray en Martin Rapaport met de diamant.
Laenen Minister van Sierra Leone Alhaji Minkailu Mansaray en Martin Rapaport met de diamant.
De veertiende grootste ruwe diamant ooit, 709 karaat zwaar (141,8 gram), was gisteren even in Antwerpen. De steen is begin dit jaar in Sierra Leone gevonden. Hij wordt op 4 december in New York geveild en kan zo'n 10 miljoen dollar (8,5 miljoen euro) opbrengen. De helft daarvan moet de straatarme bevolking van het West-Afrikaanse land ten goede komen.

Hij ziet er wat gelig uit en experten twijfelen aan zijn kwaliteit, maar een diamant van 709 karaat is niet alledaags. Het verhaal rond de 'Peace Diamond' verovert de hele wereld. De Antwerpsche Diamantkring mocht hem als uithangbord gebruiken voor de Antwerp Rough Diamond Days.


Freddy Inzlicht (voorzitter Diamantkring): "De indrukwekkende steen is gevonden door een priester, in het dorpje Koiyadu in het oosten van Sierra Leone. De man (Emmanuel Monoh, red.) had de diamant kunnen verkopen voor eigen profijt. Maar dat deed Monoh niet: hij stapte ermee naar president Ernest Bai Koroma. Er volgde een deal met Martin Rapaport (topman van de Rapaport Group, een toonaangevend handelsnetwerk, red.), die voor de marketing en de verkoop moet zorgen. Een eerste bod van 7,8 miljoen dollar (6,6 miljoen euro) werd afgewezen."


De Peace Diamond vloog woensdagavond al naar New York. Op 4 december weten we of de steen er een koper vindt. Kenners schatten dat er een geslepen diamant van 100 karaat inzit, naast enkele minder grote stenen. Met de knowhow in Antwerpen is het best mogelijk dat de Peace Diamond uiteindelijk hier in een slijpersatelier terechtkomt.


Vandaag, donderdag, is er nog de tweede dag van de ruwbeurs in de Diamantkring. Ruim 50 standhouders nemen eraan deel. (PHT)