Duikteam oefent onder het ijs (en schuift uit op het ijs)

De duiker, vastgemaakt met een touw, gaat op het ijs.
Marc De Roeck De duiker, vastgemaakt met een touw, gaat op het ijs.
Het duikteam van de Antwerpse brandweer heeft gistermorgen geoefend in de bevroren zwemvijver van het Boekenbergpark.

Op de vijver ligt een ijslaag van zo'n 6 centimeter dik. Voor de oefening zaagden de brandweermannen eerst een gat in het ijs. Daarna lieten de duikers zich één voor één in het gat zakken en doken onder de ijsplaat.


Duiker Kris Van den Brande: "Het duiken is niet zo verschillend zolang alles normaal verloopt. Kom je echter in een noodsituatie, dan kan je niet zomaar naar de oppervlakte stijgen. Je moet eerst terugzwemmen naar het gat in het ijs. Bij deze duikoefening is dat niet zo moeilijk omdat wij met een leeflijn verbonden zijn met de collega's aan de rand van het zwembad. Voor sportduikers die onder ijs duiken, houdt dat natuurlijk veel meer risico's in."


De duikers zijn in hun speciale pakken goed beschermd tegen de koude. Een duik van een 15 tot 20 minuten is perfect mogelijk, zelfs in dit ijskoude water van 2,6 graden. De buitentemperatuur in het Boekenbergpark was gistermorgen -1,5 graden.


Duiker John Mertens: "De zichtbaarheid in dit zwembad is natuurlijk zeer goed. Als wij in de Antwerpse dokken of de Schelde duiken, zie je amper één meter voor je. Op de bodem zie je helemaal niets. Bij mijn weten hebben wij nog nooit iemand moeten redden vanonder het ijs. Het blijft wel een nuttige oefening. Wie bewusteloos uit ijskoud water wordt gered, heeft nog een serieuze kans op reanimatie."


(PLA)

De duiker zwemt onder de ijsplaat door.
Marc De Roeck De duiker zwemt onder de ijsplaat door.
Dat het glad is op het ijs, ondervond de man ook.
Marc De Roeck Dat het glad is op het ijs, ondervond de man ook.