Drugsmaffia ronselt havenarbeiders via Facebook

WERKGEVERSORGANISATIE MAANT DOKWERKERS AAN TOT VOORZICHTIGHEID

photo_news
Drie mannen staan terecht omdat ze via Facebook havenarbeiders probeerden te benaderen. Volgens de procureur gaat het om criminelen en hengelden ze naar hand- en spandiensten van de arbeiders. Het drietal riskeert 30 maanden cel en 8.000 euro boete.

De zaak ging aan het rollen in oktober 2016. Een aantal havenarbeiders van de MSC PSA European Terminal (MPET) aan het Delwaidedok op de Rechteroever had toen aangegeven dat ze via Facebook waren benaderd. Het ging om de Facebookprofielen van 'Bert De Vlieger' en 'I.V.'. De mensen erachter hadden de arbeiders berichtjes gestuurd met de vraag of ze geïnteresseerd waren in een klusje in de Antwerpse haven.

De politie onderzocht de twee verdachte Facebookprofielen en ontdekte dat het profiel van I.V. niet vals was. De gebruiker bleek een 22-jarige I.V.. Tussen zijn 1.500 Facebookvrienden zaten heel wat dokwerkers.

Volgens I.V. had Mohamed T. uit Berchem, die hij nog kende van school, hem in september 2016 een berichtje gestuurd via Facebook met de vraag of hij mensen kende in de haven. "Ik kende er wel een paar", gaf I.V. toe tijdens zijn proces. "Maar ik wist toen nog niet dat het over drugs ging, dat heb ik pas later ontdekt. Ik sprak verschillende mensen aan, maar ik vond geen gunstig contact. Mo is een intimiderend persoon en zette me onder druk. Ik kon er niet onderuit."

Mohamed T., die verstek liet gaan, beweerde tijdens het onderzoek van niets te weten. Hij wist zelfs niet meer onder welke naam hij actief was op Facebook. Verder onderzoek naar het profiel van 'Bert De Vlieger' leidde naar Yassine K., die eveneens verstek liet gaan. Ook hij ontkende: hij had geen Facebookaccount, geen e-mailadres en hij gaf meermaals de verkeerde code om zijn smartphone mee te ontgrendelen.

Crimineel netwerk

De drie mannen worden voor de correctionele rechtbank vervolgd voor bendevorming en het treffen van voorbereidende handelingen voor drugshandel. "Deze mensen zitten op het laagste echelon in een crimineel netwerk", gaf de procureur toe. "Toch helpen ze, door het ronselen van havenpersoneel, drugshandel via de Antwerpse haven in stand houden."

Sociale media

Bij CEPA, de koepel van werkgevers die Antwerpse havenarbeiders tewerkstelt, zijn ze op de hoogte van de ronselpraktijken via Facebook. "Het is een fenomeen dat we al een tijdje kennen en we zijn er ook door de politie van op de hoogte gebracht", zegt woordvoerder Yann Pauwels. "Het moet ongeveer anderhalf jaar geleden geweest zijn toen havenarbeiders ons het probleem voor het eerst signaleerden. We zijn daarna met sensibiliseren begonnen. We hebben de arbeiders erop gewezen dat ze beter geen vreemden op Facebook toevoegen. Velen zijn fier op hun job en laten dat ook blijken op hun sociale media. Zo zijn ze door criminelen natuurlijk makkelijk te vinden. We manen havenarbeiders toch aan om voorzichtig te zijn."


Arbeiders die door vermoedelijke drugscriminelen worden aangesproken, raadt CEPA aan om bijvoorbeeld het anonieme meldpunt in de Antwerpse haven te gebruiken. Via een webformulier en een telefoonnummer kunnen havenarbeiders anoniem aan de politie laten weten als ze iets verdacht of meemaken.