Drugsdealer moet 20 jaar brommen

Boualam Chih (26) is veroordeeld tot 20 jaar cel door het Antwerpse hof van beroep. Hij is schuldig aan de moord op Hicham Yachou (30) en de moordpoging op diens neef Mourad (31). Het hof bevestigde daarmee de straf die hij in eerste aanleg had gekregen.

De feiten speelden zich af in het drugsmilieu. Boualam had bij Mourad een kilo cocaïne op krediet gekocht. De beklaagde had de opbrengst vergokt en kon Mourad niet volledig betalen. Die schakelde zijn neef Hicham in als brute kracht. Boualam werd onder druk gezet om met geld over de brug te komen en schafte zich een vuurwapen aan.

Trappen

Op 30 oktober 2014 kwam het tot een confrontatie. De beklaagde en zijn broer Mohammed stonden toen met hun wagen voor het licht te wachten aan het kruispunt van de Pothoekstraat met de Lange Beeldekensstraat in Antwerpen. Hicham en Mourad stonden enkele wagens achter hen.


Toen Hicham de auto van de broers Chih opmerkte, vloog hij erop af. Boualam Chih trok zijn wapen en vuurde. Hicham Yachou werd dodelijk geraakt en stierf op de trappen van het vlakbijgelegen Stuivenberg-ziekenhuis


Boualam ontkende dat hij de neven wilde doden en vroeg de vrijspraak, omdat hij uit wettige zelfverdediging zou gehandeld hebben. Net zoals de rechters in eerste aanleg, ging ook het hof daar niet in mee.


"Het tevoorschijn halen van het wapen was al voldoende om Hicham op de vlucht te doen slaan, zodat beklaagde niet meer genoodzaakt was om te schieten en er van zelfverdediging geen sprake kan zijn."


(PLA)