Drugsbazen zetten kinderen in

BART DE WEVER: "80% RELSCHOPPERS GEKEND VOOR DRUGSFEITEN"

Een beeld van hoe de politie in juni belaagd werd door bewoners in Borgerhout nadat ze jongeren wilde arresteren. Bij die rellen zijn heel wat jongeren, die gekend staan voor drugsfeiten, gearresteerd.
RV Een beeld van hoe de politie in juni belaagd werd door bewoners in Borgerhout nadat ze jongeren wilde arresteren. Bij die rellen zijn heel wat jongeren, die gekend staan voor drugsfeiten, gearresteerd.
Kinderen van 13, 14 jaar die zakgeld verdienen met klusjes voor drugsbazen. Een bestelling wegbrengen, alarm slaan voor een anonieme politiewagen of na een inval een gsm-nummer laten blokkeren. Het gebeurt meer dan je denkt, vertelde een drugsdealer woensdagavond in de VRT-reportage 'War on Drugs'.

De Antwerpse haven is in Europa dé draaischijf voor de invoer van cocaïne. Vorig jaar werd ongeveer 29 ton cocaïne in beslag genomen. Dat is een peulschil, misschien niet meer dan 20% van de totale Zuid-Amerikaanse aanvoer van cocaïne naar Antwerpen.

VRT-journalist Stef Meerbergen ging in een reportage voor Panorama op zoek naar de sociale gevolgen van die gigantische cocaïnehandel, vooral dan bij Marokkaanse families.

"In mijn straat is er geen enkele Marokkaanse familie van wie niet een vader of een zoon in de cel heeft gezeten voor drugshandel. Drugshandel ontwricht onze wijk", vertelde een buurtbewoonster uit Borgerhout. Zij getuigde anoniem, uit schrik voor represailles van drugsbendes.

Een koffer met 1 miljoen euro, in beslag genomen bij een drugsbende, die geleid werd door drugsbaas Abdelilah El M.
RV Een koffer met 1 miljoen euro, in beslag genomen bij een drugsbende, die geleid werd door drugsbaas Abdelilah El M.

Merkkleding

De meeste getuigen in de tv-reportage waren trouwens onherkenbaar gemaakt. Drugsbazen hebben binnen de allochtone gemeenschap tegenwoordig veel te zeggen. De jeugd kijkt op naar die grote dealers en is jaloers op hun blingbling. Chique auto's, dure merkkleding, verre reizen, uitpakken bij de dames,... Een gewezen dealer vertelde dat hij vroeger vier- tot zesduizend euro per maand verdiende.

Een andere dealer vertelde voor de camera hoe jongeren al op hun dertiende, veertiende worden geronseld. "Die jongens saboteren de politie door toevallig met hun fietsjes in de weg te rijden. Of bij een huiszoeking op één adres lopen zij vlug naar een ander adres om daar het drugsgeld weg te halen. Of ze lopen naar de gsm-winkel om een verdacht gsm-nummer te laten blokkeren. De politie zal die jongens niet gauw controleren of fouilleren omdat zij nog minderjarig zijn. Die jongens verdienen daar geld en respect mee van de drugsbazen. Ik betaalde zulke jongens om drugs weg te brengen. Vijf euro per pakje voor de kleintjes, tien voor de oudere koeriers. Soms verdienen die jongens per maand meer dan hun leerkracht."

Terloplein

Burgemeester Bart De Wever zette in de reportage uiteen hoe hele wijken in Antwerpen-Noord en Borgerhout worden gedomineerd door drugsbendes. Die link had hij al eerder gelegd bij de rellen op de Sinksenfoor en op het Terloplein van de voorbije zomer.

Bart De Wever: "Bij die rellen heeft de politie 75 jongeren geïdentificeerd. Twee derde zijn tussen 18 en 25 jaar. Van die groep is 80% gekend voor drugsfeiten. Die gasten hebben er alle belang bij dat de politie wegblijft uit hun buurt. Wie de politiecamera op het plein kapotgooit, krijgt van de grote jongens een beloning van 5.000 euro. Dat is geen fabeltje. Hoe kunnen wij die jongeren helpen? Wij moeten hen op veel jongere leeftijd in een ander opvoedingsmodel brengen. Misschien moeten we thuis ingrijpen en die jongeren in bescherming nemen tegen de slechte invloed van hun omgeving. De ouders slagen daar niet in. Dat is een heel gevoelig debat. Anders zullen wij over een hele generatie het perspectief verliezen."