Dronepiloten racen met VR-bril op de neus

Opperste concentratie bij de deelnemers van de Drone Race.
Foto Klaas De Scheirder Opperste concentratie bij de deelnemers van de Drone Race.

Met een virtual reality-bril op hun neus en hun drone in de lucht, deden tien dronepiloten gisteren mee aan een dronerace. De race vond plaats in een grote loods aan het Kattendijkdok, in het kader van de technologieconferentie Darefest.


"Bij het startschot laten vier piloten hun drone opstijgen, waarna ze zo snel mogelijk een bepaald parcours moeten volgen", legt deelnemer Sep Berghmans (29) uit. "Wie als laatste rond is, wordt geëlimineerd, tot er nog twee drones in de race zijn."


De tien deelnemers legden hun traject af in de grote loods naast Bar Paniek, aan het Kattendijkdok. "We konden helaas niet boven het water vliegen, want de sport is aan strenge regels onderworpen. Toeschouwers en deelnemers moeten dan achter een net staan, om ongelukken te voorkomen. Maar deze hangar is ook een goede locatie, want hier kunnen we tussen de palen zigzaggen."


De dronerace vond plaats in het kader van Darefest, een driedaagse conferentie in Born In Antwerp waarbij de deelnemers bekijken hoe ze fysieke en digitale technologie kunnen combineren. "Deze dronerace is daar een goed voorbeeld van, want de drones worden gemaakt door 3D-printers en de piloten kijken met een virtuele bril door de lens van een camera die op de drone geïnstalleerd is", zegt Maarten Volders van Darefest. "De sport wordt steeds groter, ook in België." (PJBA)