Dokwerker verongelukt bij fietsongeval

44-JARIGE VALT BIJ INHAALMANOEUVRE MET ELEKTRISCHE MOUNTAINBIKE

Het ongeval gebeurde op de Kattendijkbrug.
Lefelon Het ongeval gebeurde op de Kattendijkbrug.
Bij een fietsongeval op de Kattendijkbrug is de 44-jarige Thomas Dockx uit Wilrijk om het leven gekomen. Bij een inhaalmanoeuvre met zijn elektrische mountainbike kwam hij ten val en botste met zijn hoofd tegen de balustrade naast het fietspad.

Havenarbeider Thomas Dockx fietste dinsdagmorgen vanuit Wilrijk naar Katoennatie/Abes aan het Vijfde Havendok. Daar was hij de jongste maanden meestal aan het werk als kraanman. Pakweg 12 kilometer fietsen vanuit Wilrijk, langs het fietspad aan de Rijnkaai, voorbij het Noordkasteel tot op de Scheldelaan.

Slachtoffer Thomas Dockx.
Lefelon Slachtoffer Thomas Dockx.

"Helm vergeten"

Echtgenote Els: "Thomas reed altijd, door weer en wind, met de fiets naar het werk. De auto was voor mij om onze twee zonen te vervoeren. Dinsdagmorgen was hij iets later vertrokken. In de haast was hij zijn fietshelm vergeten. Bij een inhaalmanoeuvre van een andere fietser op de Kattendijkbrug is hij ten val gekomen en met zijn hoofd tegen die ballustrade gebotst. Onwezenlijk dat een klein ongeval zo dramatisch afloopt. De politie vertelde mij dat het fietspad net op die plaats, op het einde van de brug, smaller wordt. Daardoor is hij gevallen."


Meteen na het ongeval spuiden jan en alleman in sociale media commentaar op de wegpiraten die met speed-pedelecs fietsen. Dat zijn snelle elektrische fiets die tot 45 km/uur halen. Els: "Thomas reed helemaal niet met een speed-pedelec. Hij reed met een elektrische mountainbike, daar kan je die topsnelheden niet mee halen. Thomas was een fervent fietser. Ook als hij met zijn vrienden in het weekend op een gewone koersfiets reed, haalden zij snelheden tot 30 km per uur of meer. Daar had hij geen elektrische fiets voor nodig. Die commentaren dat Thomas een roekeloze fietser zou zijn, hebben mij extra gekwetst. Hij was een heel sportieve man met veel fietservaring."

Balustrade

Ook de Antwerpse politie gaat ervan uit dat het ongeval een samenloop van omstandigheden is. Vooral de plaats, aan de versmalling van het fietspad, bleek cruciaal. Net op die plek begint een balustrade.


Politiewoordvoerder Wouter Bruyns: "Of snelheid een rol gespeeld heeft, kunnen wij niet zeggen. Wij kennen trouwens de snelheid van de fietsers niet. Het element zal wel meegenomen worden in het verdere onderzoek."


CD&V-kamerlid Jef Van den Bergh maakte naar aanleiding van dit ongeval bekend dat er vorig jaar minstens 745 fietsers liepen vorig jaar lichamelijke letsels op bij ongevallen met een elektrische fiets. In 2015 waren dat er nog 518. Afzonderlijke cijfers voor speed pedelecs zijn er nog niet, maar vanaf deze maand worden die apart bijgehouden.