Ga naar de mobiele website
^ Top

Dochter (19) geeft O'Tagine nieuw leven

BEKEND MAROKKAANS RESTAURANT MAAKT DOORSTART

Farah Bekkour (19) in het nieuwe pand. "Mijn ouders wilden weg van de ellende. Maar Antwerpen is mijn stad en het restaurant ons leven.".
Foto Klaas De Scheirder Farah Bekkour (19) in het nieuwe pand. "Mijn ouders wilden weg van de ellende. Maar Antwerpen is mijn stad en het restaurant ons leven.".
Het Marokkaanse restaurant O'Tagine is verhuisd naar de Ernest Van Dijckkaai. "Het had niets gescheeld of O'Tagine had niet meer bestaan", zegt Farah Bekkour (19).

Nordine Bekkour staat al 20 jaar aan het roer van het typische Marokkaanse restaurant op het Zuid. "Vorig jaar hebben we een grote boete gekregen na een inspectie", geeft Farah, die gisteren 19 werd, eerlijk mee. "Door die grote schuld zag mijn vader het niet meer zitten. Onze zaak en ons huis aan de Leopold De Waelstraat werd in beslag genomen en zou openbaar verkocht worden. Voor mijn vader was dat het einde van het verhaal. Hij vindt dat de lasten voor de horeca veel te hoog zijn en dat de horeca gepest wordt."


Farah's broer van 11 is een getalenteerd voetballer. Hij kon gaan voetballen in de jeugd van de Franse eersteklasser Nice. "Een verhuis naar de Côte d'Azur zagen mijn ouders meteen zitten. Weg van Antwerpen en alle miserie, maar ik wilde helemaal niet weg. Antwerpen is mijn stad, O'Tagine is ons leven, maar ik voelde dat het gevoelig lag. Daarom heb ik lang gezwegen."


Op een dag wandelden Farah en haar vader voorbij het grote pand aan de Ernest Van Dijckkaai, vlakbij de Suikerrui. Profvoetballer Cyril Théréau had er ooit een sportsbar, maar dat was geen lang leven beschoren. "Zo'n mooi pand aan de Schelde en de Grote Markt. Wat jammer", hoor ik mijn vader nog zeggen. "Meteen zag ik dat als dé perfecte locatie om O'Tagine verder te zetten. Het Zuid gaat achteruit. Het is niet meer die place-to-be die het ooit geweest is. Stiekem heb ik alles in mijn hoofd uitgewerkt en beetje bij beetje mijn ouders warm gemaakt."

Inboedel terugkopen

Katoen Natie is de eigenaar van het majestueuze gebouw. "Ik had hen uitgenodigd voor een etentje aan de Leopold De Waelstraat. Mijn vader twijfelde nog. Hij zat al met zijn gedachten op het strand in Nice. En dan zijn alle puzzelstukken mooi in elkaar gevallen: mijn broertje kon terecht in de voetbalschool van ex-prof Thomas Caers in Waregem, ik kon met de hulp van familie een deel van onze verkochte inboedel terugkopen en we hebben partners gevonden."


De eigenaar heeft het pand gefatsoeneerd. "Ons typische interieur is gebleven. Op de eerste verdieping hebben we gekozen voor echte Marrakech-stijl. Het menu en de Marokkaanse gerechten blijven ons handelsmerk. Sommige spullen, zoals zetels en een grote vaas, zijn rechtstreeks ingevoerd uit Marokko."


Farah zit in haar tweede jaar handelsingenieur aan UA. "Ik blijf studeren en ik zal vooral de administratie doen. Mijn vader runt de keuken en mijn moeder de zaal."Meld een bug