Digitale leraar wint prijs in Toronto

Olivier Dijkmans, leerkracht aan basisschool Omnimundo in Antwerpen, heeft op een internationale onderwijs-conventie in het Canadese Toronto de eerste prijs gewonnen.

Olivier Dijkmans geeft al zestien jaar les aan de stedelijke basisschool Omnimundo in de Van Maerlantstraat in Antwerpen. Met zijn unieke leermethode won hij de eerste prijs uit 320 inzendingen. Olivier behaalde binnen de junior categorie (9- tot 12-jarigen) de eerste prijs en de tweede prijs met de group challenge, waarbij de groep ter plaatse een project uitwerkte.


"Alle handboeken in mijn klas zijn digitaal en oefenen doen we online. Het interactieve klasbord staat daarbij centraal. De leerlingen kunnen dat vanop afstand bedienen met hun slimme zitkubus. Deze communiceren dus met het digitale bord", legt Olivier uit.


Dankzij tablets met een digitale pen en software kunnen de leerlingen een oefeningenparcours volgen. "Het kan perfect dat één leerling met Frans bezig is en zijn buurman met wiskunde. We proberen leerlingen vooral veel dingen te laten doen en zelf te laten ontdekken."


De leerlingen maken hun oefeningen vooral in de klas. Dat verloopt zo efficiënt dat huiswerk eigenlijk overbodig wordt. "Huiswerk geven we nauwelijks nog. De woordjes Frans bijvoorbeeld krijgen ze nog mee op papier, de rest verloopt digitaal", besluit Olivier. Deze lente komt een cameraploeg van Microsoft uit Seattle langs op de school om een documentaire over de nieuwe leermethode te draaien. (DILA)