Digitaal offerblok is succes: giften aan Maria verdubbeld

Het digitale offerblok in de kathedraal.
Foto De Scheirder Het digitale offerblok in de kathedraal.
Het digitaal offerblok, dat sinds deze zomer in de Mariakapel van de Antwerpse kathedraal staat, is een onverhoopt succes. Sinds gelovigen er met de bankkaart kunnen betalen, zijn de giften aan Maria verdubbeld.

De Mariakapel van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen pakte afgelopen zomer uit met een primeur: gelovigen konden er als eerste in ons land gebruikmaken van een digitaal offerblok. Naast de klassieke houten geldbus kwam er in de kapel een betaalkastje, zodat bezoekers ook giften met de bankkaart, of zelfs de smartphone, konden doen.

Mee met de tijd

"We moeten mee met de tijd: veel jongeren hebben geen muntjes meer op zak", klonk het in augustus bij Mia De Schamphelaere, voorzitter van de Kapel van Onze-Lieve-Vrouw Lof.


Het digitaal offerblok staat er ruim een maand en is een succes. "Ongeveer vijftig bezoekers hebben een elektronische betaling verricht: alles samen voor 500 euro", zegt De Schamphelaere. "Ik heb momenteel geen zicht op de giften die in het klassieke offerblok zijn terechtgekomen, maar doorgaans wordt daarin elke maand ongeveer 500 euro verzameld. We kunnen dus vermoeden dat de komst van het digitaal offerblok voor een verdubbeling van de giften heeft gezorgd. Waar al dat geld naartoe gaat? Naar crisisopvang voor vluchtelingen. De parochie huurt een aantal appartementen waar mensen in moeilijkheden voorlopig tot rust kunnen komen."


De Mariakapel kreeg intussen al heel wat geïnteresseerde vragen van andere parochies, die ook een digitaal offerblok overwegen. "Logisch, het vergt een kleine investering: vijftig euro per maand voor een betaalkastje", besluit De Schamphelaere. (BJS)