Deze elf vereeuwigen stadsgedicht

MAARTEN INGHELS LAAT VERSREGELS OP ZICHZELF EN TIEN ANDEREN TATOEËREN

Stadsdichter Maarten Inghels liet de titel 'Honger' op zijn arm plaatsen.
De Freine Stadsdichter Maarten Inghels liet de titel 'Honger' op zijn arm plaatsen.
De Antwerpse stadsdichter Maarten Inghels en tien andere mensen hebben elk een regel van het gedicht 'Honger' op hun lichaam laten tatoeëren. "Zo'n maf project, daar wilde ik deel van uitmaken", zegt Sofie Buydens (36).

"Of het pijn doet? Het valt best mee. Ik had veel erger verwacht." Het is zaterdagochtend en de Antwerpse stadsdichter Maarten Inghels zit bij tatoeëerder Sven Rayen van Studio Palermo op de Plantinkaai op de bank. Helemaal op zijn gemak is hij niet. "Ik ben niet zo tuk op naalden, maar voor dit project zet ik die angst graag opzij." Na een kwartiertje is de klus geklaard. Op Inghels' rechterarm prijkt voortaan het woordje 'Honger', de titel van zijn nieuwste en negende gedicht.


De stadsdichter wilde zijn stukje poëzie op een bijzondere manier de wereld insturen. Dus ging hij op zoek naar tien mensen die elk een dichtregel van 'Honger' op hun huid wilden vereeuwigen. De reacties waren overweldigend: meer dan 600 mensen van over het hele land bezorgden hun kandidatuur.


"Het was niet eenvoudig om tien mensen te selecteren, iedereen had wel een verhaal bij de versregel van hun keuze", vertelt Inghels. "Ik heb ernaar gestreefd om een zo mooi mogelijke mix te maken. De jongste kandidaat is 18, de oudste 65. En heus niet iedereen komt uit Antwerpen. Mijn gedichten zijn voor iedereen, niet enkel voor de Antwerpenaars."

Op de rechterschouder van Frederik Swennen staat voortaan 'We moeten praten over lichamen, mijn lichaam'.
De Freine Op de rechterschouder van Frederik Swennen staat voortaan 'We moeten praten over lichamen, mijn lichaam'.

Geprikkeld

Na Inghels neemt Frederik Swennen (43), een professor Personenrecht aan de UA, plaats op de bank. Op zijn rechterschouderblad komt 'We moeten praten over lichamen, mijn lichaam', de eerste dichtregel uit 'Honger'.


Voor Sofie Buydens (36) uit Niel is het haar zevende tattoo. 'Bij jouw lichaam is adem honger' luidt haar regel. "Toen ik via de radio de oproep van Maarten Inghels vernam, was ik meteen geprikkeld. Zo'n maf project, daar wilde ik deel van uitmaken. Ik heb mijn kandidaat zorgvuldig geschreven en ben zo blij dat ik ben geselecteerd."


Deel uitmaken van het literair project van Inghels, voor tatoeëerder Sven is het eens wat anders. "Normaal zetten we twee tatoeages per dag, vandaag ligt het tempo wel lichtjes hoger", zegt hij.


De hele dag wordt er getatoeëerd. En dan is het tijd voor het sluitstuk van Inghels' project: de groepsfoto. "Een krachtig beeld, kunst en leven kunnen op geen mooiere manier samenvallen", besluit Inghels.

Deze elf mensen lieten elk een regel van het stadsgedicht ergens op hun lichaam tatoeëren.
De Freine Deze elf mensen lieten elk een regel van het stadsgedicht ergens op hun lichaam tatoeëren.