De Wever hoopt op fusies met buurgemeenten

"Antwerpen is vragende partij om groter te worden." Dat zegt burgemeester Bart De Wever. De burgemeester hoopt dat er door fusies met omliggende gemeenten binnenkort sprake kan zijn van Groot-Antwerpen. Burgemeester Koen Metsu van Edegem gelooft niet in een fusie met Antwerpen. "Misschien kan het wel met Hove", zegt hij.

Er ligt een decreet op tafel voor vrijwillige fusies tussen buurgemeenten. Tegen het einde van dit jaar moeten steden en gemeenten aangeven of ze willen fuseren. "Onze stad is zeker vragende partij", zegt de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) op ATV. "Het enige probleem is dat wanneer ik nu zeg dat ik dit graag zou willen, mijn collega-burgemeesters op de loop gaan. We moeten dit dus erg voorzichtig aanpakken."


Nog volgens De Wever is voor Antwerpen een schaalvergroting nodig. "Wij leveren nu al diensten aan omliggende gemeenten", zegt de burgemeester. "Je ziet dat die hier vaak komen aankloppen en dan willen we hen graag helpen. Hopelijk leidt die samenwerking ook tot een schaalvergroting. Misschien komen we zo ooit tot Groot-Antwerpen met daarbij nog enkele omliggende gemeenten."

Liefde

Niet elke buurgemeente ziet een fusie zitten. "Ik zal zeker geen toenadering zoeken tot Antwerpen en de Antwerpse districten", zegt de Edegemse burgemeester Koen Metsu, partijgenoot van de N-VA-voorzitter. "Want je moet op zoek gaan naar een partner met dezelfde identiteit en de liefde moet van beide kanten komen. Naar aanleiding van het decreet is het weliswaar onze plicht om de fusiemogelijkheden te onderzoeken. Wij zullen in het eerste kwartaal van dit nieuwe jaar hierover gesprekken voeren en uiteraard willen we ook onze burgers horen. Als de uitkomst 'neen' is dan is het 'neen'."


"De KU Leuven heeft voor ons bestudeerd dat Hove een logische partner zou zijn", vervolgt Metsu. "Die gemeente is ook residentieel en samen zouden we ongeveer aan 30.000 inwoners komen. Fusies kunnen hun voordelen hebben, op administratief en politiek vlak, maar ik wil een behoedzame aanpak." (FSL/FM)