De Vaart tot eind 2019 in handen van CAW Antwerpen

Non-profitorganisatie CAW Antwerpen mag al zeker tot eind 2019 daklozencentrum De Vaart op de Italiëlei uitbaten. Dat heeft de OCMW-raad gisteren beslist. Opmerkelijk is dat De Vaart vanaf oktober geen 20 uur, maar liefst 54 uur per week open zal zijn. CAW Antwerpen krijgt daar net als vroeger jaarlijks 395.000 euro voor. Meer service voor hetzelfde geld dus.

De uitbating van De Vaart liep het voorbije jaar uit op een krachtmeting tussen OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) en de linkse oppositiepartijen. Nadat in eerste instantie multinational G4S Care als beste uit een selectie was gekomen, werd Duchateau een 'vermarkting' van de zorgsector verweten. G4S Care raakte nadien in de problemen met zijn partners en trok zich terug.

Optie tot verlenging

Eind juni besliste de OCMW-raad om daarom verder te onderhandelen met CAW Antwerpen, dat de voorbije jaren De Vaart had bestuurd. Gemiddeld worden er dagelijks 100 tot 125 daklozen opgevangen.


Het CAW Antwerpen krijgt nu een contract tot eind 2019, met een optie op een verlenging van tweemaal drie jaar. Dé grote verandering is dat de openingsuren voortaan aansluiten bij die van andere inloop- of onthaalcentra.

Ruimere service

Maandag, woensdag, donderdag en vrijdag kun je van 9 tot 18 uur in De Vaart terecht. Vroeger was dat enkel in de voormiddag. Op dinsdag is De Vaart gesloten, maar dan verruimt De Steenhouwer gewoon zijn openingsuren. De veel ruimere service is volgens Duchateau het beste bewijs dat zijn aanpak van open projectoproepen wérkt.


CAW Antwerpen zal ook veel nauwer worden geëvalueerd. Nieuw is het betrekken van klanten en omwonenden bij een kwaliteitsmeting. Het ultieme doel van de werking is de integratie in de samenleving van de doelgroep van daklozen. Alles samen zijn er in De Vaart 5,75 voltijdse jobs, van wie 1,5 op vrijwillige basis. (PHT)