De twee gezichten van Zurenborg: bomen moeten weg op Tramplein, maar mogen (op twee na) blijven staan op Draakplaats

Het Tramplein in district Berchem. Hier zullen negen haagbeuken verdwijnen.  Infrabel gaat er een grotere werf nodig hebben dan aan de overzijde van het viaduct, op de Draakplaats.
Laenen Het Tramplein in district Berchem. Hier zullen negen haagbeuken verdwijnen. Infrabel gaat er een grotere werf nodig hebben dan aan de overzijde van het viaduct, op de Draakplaats.
Als je bomen kapt in de stad, borrelen de emoties op. Nu is het prijs op Zurenborg. Infrabel gaat er werken aan het spoorwegviaduct dat de Draakplaats (Antwerpen) scheidt van het Tramplein (Berchem). Aan Antwerpse kant moeten slechts twee haagbeuken weg, aan Berchemse zijde sneuvelen er negen. Oppositiepartij Groen wil de kap in Berchem tegenhouden met een petitie.

Even situeren. De Draakplaats en het Tramplein vormen samen één rond plein. De spoorwegbrug is toe aan een stevige opknapbeurt. En dat is vooral aan Berchemse zijde een probleem. “We gaan er het viaduct grondig herbouwen“, zegt woordvoerster Leslie Buyle. “Aan de Draakplaats (de brug is er een beschermd stadsgezicht in tegenstelling tot de ‘kale’ Berchemse kant, red.) doen we een renovatie.”

Het gaat daar vooral over het herstellen van metselwerk. Minder ingrijpend dan wat gebeurt aan het Tramplein. En dus is de ene boom de andere niet. Want de werfzone op het Tramplein is groter dan op de Draakplaats. Leslie Buyle (Infrabel): “We hebben overlegd met de twee betrokken districten. Ze vroegen ons de verkeershinder zoveel mogelijk te beperken. In de beginfase van de werken moet het verkeer over het plein.”

“Niet ziek”

Kortom: wat doe je dan met die haagbeuken? Berchems districtsraadslid Erkan Öztürk (Groen) vecht ervoor. “De aannemer moet zich schikken naar de bestaande toestand. Die bomen zijn niet ziek of gevaarlijk. We zijn een dichtbevolkt district dat alle groen kan gebruiken. Het district wil na de werken, die twee jaar zullen duren, dezelfde bomen aanplanten en ze meer plaats geven om te groeien. Dan kun je deze haagbeuken toch beter behouden?”

Schepen van Publiek Domein en Mobiliteit Bruno De Saegher (N-VA) ziet dat anders. “Die bomen groeien niet goed. Ze krijgen te weinig water. Na de werken gaan we het plein heraanleggen met grotere boomvakken. We planten dan nieuwe bomen (haagbeuken, red.) die minstens zo groot zijn als de huidige. Als daar nu negen schitterende bomen hadden gestaan, zouden we anders redeneren. Maar deze hebben geen toekomst.”

In het district Antwerpen denken ze er anders over. Groen zit er in de meerderheid. Tom Van den Borne (Groen) is bevoegd voor groenvoorziening. “Infrabel wou eerst alle bomen in de werfzone weg, ook aan onze kant. Maar we hebben de schade kunnen beperken tot de kap van maximum twee bomen. Met onze partij kunnen we dus het verschil maken.”

“Geen discussie”

Districtsburgemeester Paul Cordy (N-VA) wil niet aan politiek opbod doen. “Dit is geen discussie tussen twee districten. Ik ga mijn collega’s in Berchem niet vragen om alles te herbekijken. Ik bemoei me er niet mee. De Infrabel-werf is aan hun kant veel complexer.”

Of er toch nog een wending in het dossier inzit? Leslie Buyle (Infrabel): “We wachten nu op een kapvergunning. Er is nog geen definitieve beslissing. Op de langere termijn behoort een groener plein tot de mogelijkheden, maar ook daar is nog niets over beslist.”

De Antwerpse kant, aan de Draakplaats. Het districtsbestuur overtuigde Infrabel om slechts twee haagbeuken te kappen.
Laenen De Antwerpse kant, aan de Draakplaats. Het districtsbestuur overtuigde Infrabel om slechts twee haagbeuken te kappen.
Veel plaats om te groeien, hebben de haagbeuken niet.
Laenen Veel plaats om te groeien, hebben de haagbeuken niet.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Guy muis

    Wat ne zever kap die bomen en zet er later een paar terug he.groen is goed bezig