De Lijn maakt trajecten toegankelijker voor rolstoelgebruikers

vzw Onafhankelijk Leve tevreden dat De Lijn reservatieplicht afbouwt

vzw Onafhankelijk Leve voerde afgelopen zomer in Berchem nog actie voor meer aandacht voor rolstoelvriendelijke bussen.
Klaas De Scheirder vzw Onafhankelijk Leve voerde afgelopen zomer in Berchem nog actie voor meer aandacht voor rolstoelvriendelijke bussen.

Vanaf maandag 3 december hoeven rolstoelgebruikers niet meer te reserveren voor een rit met in totaal 10 bus- of tramlijnen in en rond Antwerpen. Op deze ‘Meer Mobiele Lijnen’ zet De Lijn uitsluitend toegankelijke voertuigen in en is een gegarandeerd deel van de haltes toegankelijk.

Op de in totaal 57 ‘Meer Mobiele Lijnen’ in Vlaanderen zet De Lijn uitsluitend toegankelijke bussen of trams in. “Dat wil zeggen: met een lagevloer en een oprijdplaat”, zegt De Lijn. “Daarnaast is een bepaald aandeel van de haltes toegankelijk voor een rolstoelgebruiker. Minstens de helft is toegankelijk met assistentie, minstens 30 procent zonder assistentie. Toegankelijk betekent dat het perron verhoogd is, voldoende breed, effen en obstakelvrij. Voor blinden en slechtzienden is er een geleidelijn en opstapvlak in rubbertegels.”

Antwerpen krijgt er negen toegankelijke lijnen bij: vier tramlijnen en vijf buslijnen. Tramlijn 15 was al toegankelijk. Bij de trams gaat het om de premetrolijnen 3, 5, 6, 9 en 15 naar het stadscentrum.  De buslijnen zonder reservatie rijden in de stadsrand (lijnen 19 en 38) of naar het centrum (17 en 22). Ook buslijn 87, van Antwerpen Linkeroever via Burcht naar Zwijndrecht, wordt beschikbaar voor rolstoelgebruikers zonder reservatie.

Vzw Onafhankelijk Leven, een organisatie die mensen met een beperking begeleidt om zo goed mogelijk onafhankelijk te leven, vindt het goed dat De Lijn de reservatieplicht afbouwt. “Die regel zorgt voor veel stress, omdat je perfect moet plannen welke bus je gaat nemen en hoe laat je aan een halte moet staan”, zegt Cor Van Damme, ambassadeur van de vzw. “Bovendien kiezen veel rolstoelgebruikers er door de reservatieplicht voor om gewoon thuis te blijven. Een opleiding volgen, werk zoeken, een uitstap maken, … komt er op die manier gewoon niet van.” 

Van Damme hoopt dat alle voertuigen van De Lijn op termijn perfect toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers en dat de reservatieplicht voorgoed verleden tijd is. “Vanuit onze vzw zullen we altijd de druk op De Lijn altijd hooghouden”, zegt Van Damme. “En in tussentijd wil ik een oproep lanceren aan het adres van alle rolstoelgebruikers: heb geen schroom en ga aan de haltes staan. Ook zonder reservatie word je zo goed als altijd meegenomen.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.