De Collectie haalt 1.776 ton oude kleding op

INZAMELPROJECT SUCCESVOL, EXTRA 'BRENGPUNTEN' OP KOMST

De Collectie, het Antwerpse inzamelproject voor textiel, is een schot in de roos. In het eerste jaar werd al 1.776 ton binnengebracht. Dat gebeurt via een netwerk van meer dan 100 'brengpunten'. "We gaan dat de komende maanden nog met een 50-tal collectiepunten uitbreiden", zegt coördinator Sam Elinck. "Ook bij privébedrijven."

Te veel kleding hangt (bijna) onaangeroerd in de kast. Of wordt te snel als afgedragen gezien. "Een tweede leven van oud textiel is goed voor de sociale economie én voor ontwikkelingslanden", zegt schepen van Stads- en Buurtonderhoud Caroline Bastiaens (CD&V). "Dankzij De Collectie hebben we de wildgroei aan textielcontainers op straat kunnen stopzetten."


Even terugspoelen. Een jaar geleden sloegen Oxfam, Wereld Missiehulp, Mensenzorg, Kindervriend en De Kringwinkel Antwerpen de handen in elkaar. Doel: de inzameling van kleding en accessoires als handtassen op een hoger niveau tillen. Met de focus op zoveel mogelijk lokaal hergebruik.


Een blikvanger was The Empty Shop in jeugdherberg Pulcinella. Daar kon je in december vorig jaar haute couture afgeven die vervolgens werd gesorteerd en in een ander deel van het gebouw verkocht. En of dat lukte. Met stukken van Louboutin, Gucci, Dries Van Noten en Dior kun je al eens uitpakken.


"Dankzij de opbrengst hebben we vijf vluchtelingen binnen De Collectie een eerste, tijdelijke werkervaring kunnen bezorgen", vertelt Sam Elinck. We openden ook een pop-upshop in de Statiestraat in Berchem. Wel, een van onze werknemers (Kringwinkel) kon die winkel een poosje leiden."

Nieuwe 'geefpunten'

De vaart zit er nu in. Met de komende maanden nog eens tientallen nieuwe inzamelpunten wordt het voor de Antwerpenaar nog eenvoudiger om kleding weg te geven. Elinck: "Eén van de privébedrijven die meedoet, is SD Worx. Verder heeft bpost al 16 punten geopend in zijn kantoren en engageert het Zorgbedrijf Antwerpen zich met 18 diensten- en woonzorgcentra.

HRVST

Kleding die in eigen land nog moeilijk recycleerbaar is, gaat via Wereld Missiehulp naar ontwikkelingslanden. Elinck: "We hebben in Antwerpen ten slotte nog enkele creatieve projecten ondersteund dankzij de inzamelingen. Zo stelde de modeafdeling van AP Hogeschool een collectie samen." Caroline Bastiaens is ook blij met het project HRVST (zeg: 'Harvest') van Antwerpenaar Tom Duhoux. Die maakt de meest duurzame jeans ter wereld: de ene helft komt van oude jeans, de andere helft van een restproduct van de houtverwerking.