Containers in één dag omgetoverd tot klasjes

WEEK NA BRAND: SINT-AGNESINSTITUUT WINT RACE TEGEN DE KLOK

Een blik in een van de containerklassen.
Laenen Een blik in een van de containerklassen.
De kleuters van het Sint-Agnesinstituut in Hoboken krijgen een heel jaar les in zes containerklassen in de binnentuin en in twee klassen in een polyvalente ruimte van de school. Het werd na de zware brand van 24 augustus een race tegen de klok om op 1 september de school te kunnen openen, maar het is gelukt. "We kregen van heel veel scholen hulp aangeboden", zegt directrice Frie De Wijn.

Er zijn ongeveer 80 van de 230 kleintjes komen opdagen voor de eerste schooldag in de kleuterschool in het Sint-Agnesinstituut in Hoboken. Met 90 procent nieuwe Belgen in het leerlingenbestand vierden veel kleuters thuis het Offerfeest. Die rustige start kwam van pas. Eigenlijk hadden de kleutertjes in hun klasjes onder een compleet gerenoveerd dak het nieuwe schooljaar moeten inzetten.

De containerklasjes op het grasperk van het Sint-Agnesinstituut.
Laenen De containerklasjes op het grasperk van het Sint-Agnesinstituut.

Zwoegen

Een verwoestende brand legde evenwel de bovenste klasjes van het gebouw helemaal in de as. Bovendien liep de al gerenoveerde benedenverdieping rook- en waterschade op. Hoe groot die schade is, is nog niet duidelijk omdat uit veiligheidsoverwegingen niemand van de school het getroffen gebouw mag betreden.


Directrice Frie De Wijn bleef niet bij de pakkken zitten. Zij verzekerde een uur na de brand van vorige week donderdag al dat het schooljaar ook voor haar kleuters gewoon van start zou gaan op 1 september. Het bleken geen loze woorden.


"De laatste container is donderdag om 16 uur op het terrein gezet. Onze leerkrachten hebben daarna tot 20.30 uur gezwoegd om de containerklasjes in te richten zodat we vrijdagochtend konden opengaan", vertelt Frie De Wijn. "Ik wil uitdrukkelijk alle instanties en scholen bedanken die ons spontaan spel- en lesmateriaal hebben gebracht of aangeboden, zonder hen was dit nooit gelukt in zo'n korte termijn."

De rookwolk boven de school op donderdag 24 augustus.
Marc De Roeck De rookwolk boven de school op donderdag 24 augustus.

Aan een zeel trekken

De leerkrachten van Sint-Agnes trokken aan een zeel om op 1 september toch te kunnen starten. "De echte teamspirit van onze school kwam de afgelopen dagen echt naar boven", vervolgt Frie. "De brand, hoe spijtig ook, bracht iedereen nog dichter bij elkaar. Bovendien zorgde de situatie ervoor dat we een experimentkunnen uitproberen. De oudere kleuters zetten we samen in één lesgroep met twee kleuterjuffen. Dit kunnen we nu ook uitproberen bij de jongere kleuters. Een idee dat onze juffen positief onthaald hebben."


De ingang van de kleuterschool ligt uitzonderlijk in de Oudestraat. De afbraak van de afgebrande lokalen gaat, dankzij de schoolraad, onverminderd voort. De kleuters volgen elke beweging van de reuzenkraan met grote ogen. De heropbouw moet nog in september starten. "Het voordeel is dat we nu 'foutjes' uit het vorige ontwerp voor onze renovatie kunnen uitvlakken. Het zal met een jaar vertraging zijn, maar op 1 september 2018 gaan we de compleet nieuwe lokalen openen, dat verzeker ik!", benadrukt een strijdvaardige directrice.