Brokkenmaker krijgt in beroep dubbel zo zware straf

Na een wilde achtervolging verloor Jean-Pierre de controle en vloog met zijn auto de gracht in langs de E313.
Archieffoto Vanderveken Na een wilde achtervolging verloor Jean-Pierre de controle en vloog met zijn auto de gracht in langs de E313.
Jean-Pierre W. (57) zal het zich beklagen dat hij in beroep is gegaan tegen zijn veroordeling. In beroep werd zijn straf verdubbeld: van 18 maanden naar 3 jaar.

De Antwerpenaar heeft een strafblad om u tegen te zeggen. Tijdens het uitvoeren van een zoveelste celstraf kreeg hij penitentiair verlof, maar hij keerde niet terug naar de gevangenis. Jean-Pierre W. werd geseind. Op 18 maart werd hij herkend in een Mitsubishi ter hoogte van het Sportpaleis. De politie wilde hem aan de kant zetten, maar W. negeerde dat en gaf plankgas.

Agent aangereden

Het werd een wilde achtervolging en W. reed met hoge snelheid de E313 richting Hasselt op. Ter hoogte van Grobbendonk stond een file. Een combi stopte achter hem en de agenten stapten met getrokken wapens uit. De vijftiger maakte rechtsomkeer, knalde tegen een auto en een combi en hij reed een van de agenten aan. De achtervolging eindigde met een crash. Jean-Pierre W. verloor op de afrit de controle over het stuur en belandde met zijn Mitsubishi in de gracht. In eerste aanleg legde de rechtbank een celstraf van 18 maanden op, maar Jean-Pierre W. ging in beroep. Gisteren verdubbelde het hof van beroep de straf. "Door de handelingen van beklaagden hadden er dodelijke verkeersslachtoffers kunnen vallen", luidt de motivering. "De feiten getuigen van een agressieve ingesteldheid en een totaal gebrek aan respect voor het optreden van politie en justitie. Een strenge effectieve gevangenisstraf moet beklaagde tot inzicht brengen en de maatschappij beveiligen." (KAV)