Ga naar de mobiele website
^ Top

Broers lanceren eigen gin en vermout

Franky en Tom met hun vrouwen, Hilde en Cathy.
Klaas De Scheirder Franky en Tom met hun vrouwen, Hilde en Cathy.
Trendwatchers voorspellen het al een tijd: vermout zal gin verdringen als dé zomerdrank bij uitstek. De broers Tom en Franky De Belie, respectievelijk horecaman en keurslager, verenigen het beste van de twee. Ze lanceren dit weekend hun eigen gin en vermout, gestookt bij Sterkstokers in Sint-Lenaarts.

"Rijk willen we er niet van worden, maar het is prettig om ons met die twee dranken uit te leven in foodpairing", zegt Tom De Belie (46). Sinds 22 jaar baat hij met zijn echtgenote Cathy Brasserie Magalie op de Fruithoflaan uit. Broer Franky (52) runt met zijn vrouw Hilde de slagerij die zijn vader in 1963 startte in de Jozef Wautersstraat.


Gin is al enkele jaren megahip, niet het minst in Antwerpen. Vermout kennen de meeste mensen onder de merknaam Martini. Voor de leken: een versterkte wijn - wit of rood - die op smaak is gebracht met aromatische planten en kruiden.

Kruidnagel

Tom: "Wij hebben gekozen voor witte wijn. Met kruiden als kaneel, alsem, kruidnagel - de volledige receptuur verklappen we uiteraard niet - én de zeste van de Spaanse cara cara appelsien die op alcohol werd getrokken. Die cara cara zit ook in onze gin. We zijn niet over één nacht ijs gegaan. Met de echtgenotes hebben we bij stoker Thomas Cuyvers van Sterkstokers heel wat proefsessies gedaan. Plezant, hoor. Staal nummer 4 bleek de goede."


"Als je een product verkoopt, is het belangrijk om daarbij het hele verhaal te vertellen", vult Franky aan. "Mensen hebben dat graag. Zaterdag kan iedereen komen proeven in de slagerij."


De vermout van De Belie is met 18 graden alcohol iets sterker dan het gemiddelde in de markt. De gin is 38 graden. Tom: "We hebben etiketten voor 500 flessen van elk. Prijzen: 35 euro voor de gin, 28 euro voor de vermout. Samen 60 euro." En dan is het tijd om even te proeven. Even de ogen sluiten en jawel: de zomer is terug. En dat terras ook.Meld een bug