Boomwortels krijgen alle ruimte in heraangelegde straat

De opmerkelijke constructie in de straat Oever: tientallen grote palen, met daarop houten balken.
Foto Ronny Brits - district Antwerpen De opmerkelijke constructie in de straat Oever: tientallen grote palen, met daarop houten balken.
Een imposante constructie is de de afgelopen dagen te zien in de straat Oever. Een speciale ondergrondse constructie geeft er boomwortels alle ruimte om te groeien. Het is de eerste keer dat in Antwerpen dit systeem wordt gebruikt in een druk bereden straat.

Grote palen in een uitgegraven straat, met daarop houten balken. Zo ziet de straat Oever, tussen de Steenhouwersvest en de Kloosterstraat in centrum Antwerpen, er dezer dagen uit. De straat wordt heraangelegd tot op het niveau van de rioleringen en omgetoverd tot een groene plek met terrassen en zitbanken middenin het drukke winkel-wandel-gebeuren.


Belangrijk voor het Antwerpse districtsbestuur zijn de bomen die er staan. De aannemer bouwt een speciale constructie zodat de boomwortels er in optimale omstandigheden kunnen groeien onder het wegdek dat er later op komt. "Het is de eerste keer dat we deze methode toepassen in een straat waar veel verkeer passeert", legt districtsvoorzitter Paul Cordy (N-VA) uit. "Eerder is het in veel kleinere omvang eens gebeurd op een pleintje." Ook al is de meerkost van het systeem - bijna 200.000 euro - heel hoog, het zal niet de laatste keer zijn dat Antwerpen voor het systeem kiest. "Maar het moet wel écht zin hebben", gaat Cordy verder. "De betrokken bomen moeten honderd procent levenskansen hebben en bij voorkeur moet het om inheemse bomen gaan."


Een paar weken geleden gingen er nog onder heel veel buurtprotest - en na een procedureslag tot in de rechtbank - een vijftigtal kastanjebomen tegen de grond op de Antwerpse Charlottalei. Ondanks de aanhoudende discussie of die bomen daar nu al dan niet allemaal in slechtere staat waren, stelt Cordy dat deze methode op die boulevard niet in aanmerking kwam. De werken op Oever zouden net voor de kerstvakantie klaar moeten zijn. (SCA)