Boekenbeurs dit jaar geserveerd in twee happen

ORGANISATOR MOET VAN RECHTER UITGEVER VLAAMS BELANG-BOEKEN TOELATEN

De 81ste Boekenbeurs in Antwerp Expo overbrugt drie weekends, maar sluit op drie schooldagen. Organisator Boek.be slikt wel een bittere pil: op straffe van een dwangsom van 500.000 euro moet uitgeverij Egmont, een vzw afhankelijk van Vlaams Belang, een stand krijgen. "We zullen dit vonnis uitvoeren, maar tekenen intussen beroep aan", reageert Boek.be.

Vzw Egmont drukt de boeken van Vlaams Belangkopstukken als Filip Dewinter, Barbara Pas en Gerolf Annemans. Boek.be beschouwt de vzw niet als een uitgever, maar als een politiek instrument waarvan de maatschappelijke zetel dezelfde is als die van Vlaams Belang. Bovendien zijn ze geen lid van de Groep Algemene Uitgevers (GAU).


Daarom werd Egmont ook steevast als standhouder geweigerd. Dat zal deze editie niet kunnen. Egmont daagde de GAU voor de rechter en die gaf de vzw gelijk. "Boek.be overtreedt de anti-discriminatiewet door de deelname van Egmont systematisch te weigeren", luidt het vonnis. "Het reglement van de beurs laat ook toe dat niet-leden een stand krijgen."


Ook andere argumenten van Boek.be, zoals negatieve reacties van andere standhouders en publiek, werden van tafel geveegd. "Dit is een overwinning voor de vrije meningsuiting", stelt Filip Dewinter.

De Debuutprijs 2017 gaat naar Alicja Gescinska met haar roman 'Een soort van liefde'. Zij zal haar prijs op de vooropening op 28 oktober officieel ontvangen.
Laenen De Debuutprijs 2017 gaat naar Alicja Gescinska met haar roman 'Een soort van liefde'. Zij zal haar prijs op de vooropening op 28 oktober officieel ontvangen.

Geen discriminatie

Boek.be deelt de mening van de rechter niet.


"Voor het eerst in 81 jaar worden alle regels voor het standhoudersschap overboord gegooid, zonder geldige reden. We hebben twee types standhouders. De grootste groep zijn onze leden: uitgevers en boekhandelaars. Egmont is dat officieel niet. Er nemen ook niet-leden deel: dat zijn mediapartners, sponsors en ngo's. Maar het kan niet de bedoeling zijn dat we een vzw toelaten die rechtstreeks afhangt van een politieke partij. Dat we discrimineren, is nonsens. Als Egmont en haar auteurs het willen, kunnen ze gewoon aanwezig zijn via een boekverdeler of -handelaar."


Dit jaar is Egmont er dus zeker bij, maar Boek.be gaat wel in beroep met het oog op de komende jaren.

150.000 bezoekers

Boek.be verwacht op twaalf dagen minstens 150.000 bezoekers die de keuze hebben uit 91.000 titels. Er zijn 71 standhouders en 340 podiumactiviteiten.


Het thema dit jaar is Boek & Beeld. Oók op je lichaam: zo kun je in een literaire tattooshop citaten laten vereeuwigen. Wielerliefhebbers moeten 4 november aankruisen: dan worden tien boeken over de 'koers' voorgesteld. In hal 4 kijk je best uit je doppen, aangezien daar dan wordt gefietst voor de Belcanto Classic. De stad Antwerpen start nu al met 'Leestijd': wie de tram neemt, kan op zijn smartphone tramverhalen lezen van auteurs als Maarten Inghels, Mohamed Barrie en Diane Broeckhoven. Verder zijn er twee nocturnes op 3 en 9 november. De beurs is dan niet tot 18 uur maar tot 22 uur open.


De Debuutprijs 2017 wordt op de vooropening van 28 oktober uitgereikt aan Alicja Gescinska (36). Ze wint 6.200 euro met haar roman 'Een soort van liefde'. Gescinska is Pools-Belgisch en doctor in de Filosofie.


Meer info op


www.boekenbeurs.be