Bezieler velodroom ontmoet jeugdidool

GUST VAN BRUSSEL HERENIGD MET STAF BONVARLEZ TIJDENS OPENING PISTE

Foto Klaas De Scheirder
Dat Terpstra gisteren de Helleklassieker won, was voor Gust Van Brussel (90) maar bijzaak. De schrijver van 'De Salamandereters', waarin het idee stond voor een velodroom in Antwerpen, werd tijdens de opening ervan herenigd met het wieleridool uit zijn jeugdjaren, Staf Bonvarlez (92).

Schrijver Gust van Brussel, ondertussen een kranige 90-jarige, schrijft in zijn boek De Salamandereters zijn jeugdjaren in de wijk Luchtbal. In een passage heeft hij het over ene Staf Bonvarlez, die als de enige uit de buurt met een echte koersfiets reed en toen alle wielerwedstrijden won. Na wat speurwerk werd Staf teruggevonden, 92 is hij ondertussen en hij woont nog steeds in de wijk. Staf kwam met plezier een kijkje nemen naar de wielerpiste en verraste zo Gust, die zijn wielerheld al bijna tachtig jaar niet meer gezien had en zelfs niet wist dat Staf nog leefde.


Gust en Staf vielen mekaar in de armen en haalden meteen enkele mooie herinneringen aan hun eigen velodroom op. Als tieners maakten ze samen met hun ouders een wielerpiste in de grond, waar zelfs de echte vedetten van toen kwamen rijden. En Staf was zo een vedette, hij reed als jonge knaap op een speciaal voor hem gebouwde koersfiets, "een kinderkader met grote wielen, want die hadden ze toen nog niet in verschillende maten", en werd zelfs Belgisch Kampioen in 1936. Gust vertelt hoe hard de jongens in de wijk naar hem opkeken. "Stafke was een held voor ons, zoals Tom Boonen dat nu is, hij won overal en kwam met zijn foto in de krant."


Gust en Staf reden ooit samen een wedstrijdje in de buurt, "maar Staf was zo snel, dat we al geluk moesten hebben om een glimp op te vangen van zijn achterwiel", zegt Gust.

Lotti

Bonvarlez is zelf iets nuchterder over zijn talenten. "Leuke vergelijking, maar Boonen is toch nog enkele maten groter dan ik", lacht hij. Staf kende Gust zelf ook niet meer persoonlijk, begrijpelijk als je veel fans hebt, en wist zelfs niet dat hij in een boek voorkwam.


De twee heren genoten zichtbaar van de ontmoeting, terwijl districtsschepen van sport Willem-Frederik Schiltz en zanger Helmut Lotti de wielerpiste feestelijk mochten inrijden tijdens een inhaalrace, praatten Staf en Gust honderuit over de koersen die Bonvarlez tachtig jaar geleden allemaal won. "En dat waren er veel", lacht Gust.