Ga naar de mobiele website
^ Top

Bewoners leggen heraanleg Paardenmarkt stil

De heraanleg van de Paardenmarkt ligt stil, omdat enkele bewoners een klacht hebben ingediend. Het kan nog 3 maanden duren voor er een uitspraak is. Nu heerst chaos en onduidelijkheid op de Paardenmarkt, tot frustratie van de cafébazen en de winkeliers.

De huidige verkeerssituatie op de Paardenmarkt is op zijn zachtst gezegd bizar te noemen. De ooit zo brede straat die vanaf de Italiëlei tot het historisch centrum leidt, is nu onderverdeeld in verschillende zones. De rijweg is versmald en afgebakend met betonblokken en parkeerplaatsen, waardoor een metersbrede laag asfalt nu schijnbaar zinloos naast het voetpad ligt.


Fietsers maken dankbaar gebruik van de vrijgekomen ruimte, maar in de plannen voor de nieuwe Paardenmarkt is die zone eigenlijk bedoeld als brede wandelboulevard voor voetgangers.


De reden voor die onduidelijke situatie? De heraanleg van de Paardenmarkt werd plots stilgelegd, omdat een van de bewoners een klacht heeft ingediend. Een nieuwe bushalte en een gebrek aan laad- en loszone waren voor de bewoner in kwestie redenen om de heraanleg tegen te houden. "De behandeling van die klacht zou twee tot drie maanden duren. Voor er een uitspraak is, kunnen wij niets meer doen", zegt districtsvoorzitter Paul Cordy (N-VA). "De lege zone zou omgetoverd worden tot een brede wandelboulevard, aangevuld met extra groen en originele fietsenstallingen in de vorm van een paard. Er zijn inspraakmomenten geweest, maar blijkbaar heeft een van de bewoners nu toch besloten om een klacht in te dienen."

-30% omzet

Jan Van Der Stappen, uitbater van het gekende blues-café Crossroads, is niet te spreken over de toestand op de Paardenmarkt. "Mijn omzet is al met 30% gedaald sinds de knip van de Leien. En nu krijgen we dit. Die heraanleg is een ramp voor mijn zaak. Elke zondagnamiddag is hier live muziek, maar mijn klanten kunnen niet meer parkeren en de bands kunnen hun instrumenten niet langer voor de deur uitladen."


Toch richt Van Der Stappen zijn frustratie niet op de buren die de klacht hebben ingediend. "Ze zijn hier langs geweest met een petitie tegen de plannen voor een heraanleg. De hele straat heeft getekend. We waren wel aanwezig op die zogenaamde inspraakmomenten, maar het district heeft met onze opmerkingen geen rekening gehouden." (PJBA)Meld een bug