Beruchte drugsbende pikt eigen dossier

SPORTTAS VOL PV'S UIT JUSTITIEPALEIS GESMOKKELD

Twee broers van de beruchte drugsfamilie S., beter bekend als de "Mixers", hebben de helft van hun eigen strafdossier gestolen uit het Antwerpse justitiepaleis. Als verdachten mochten zij het dossier inkijken. Naderhand gaven zij maar de helft terug. De andere helft van de processen- verbaal verdween in een sportzak, waarmee de twee mannen gezwind naar buiten wandelden.

De ongewone diefstal gebeurde maandagochtend. Twee mannen meldden zich 's ochtends vroeg bij de griffie van de rechtbank van eerste aanleg in het Antwerpse Vlinderpaleis. Het ging om de twee broers S. (23 en 39 jaar). Zij staan samen met nog verschillende andere familieleden terecht voor de invoer en handel van cocaïne, en het witwassen van de opbrengsten. De raadkamer zou het drugsluik van het onderzoek tegen de familie S. deze week behandelen. Het financiële luik, het witwassen van het drugsgeld, zou pas later behandeld worden. Dat onderzoek is namelijk nog niet afgelopen.


De twee broers toonden hun paspoort op de griffie en kregen hun dossier overhandigd. Advocaten, verdachten en slachtoffers mogen hun dossier dan in een afgesloten lokaal in de buurt van de raadkamer doornemen. Zij kunnen, tegen betaling, ook fotokopieën laten nemen.


Na een tijdje gaven de twee broers S. de kaften met processen-verbaal terug en verdwenen. Pas uren later werd vastgesteld dat een groot deel van de processen-verbaal verdwenen waren.


"Maandagavond zijn nog verschillende huiszoekingen uitgevoerd en zijn twee broers gearresteerd", vertelt parketwoordvoerder Ken Witpas. "Eén van de twee mannen was vrij onder voorwaarden en droeg een elektronische enkelband. Bij de huiszoekingen zijn de gestolen documenten niet teruggevonden."

Drugsgeld naar Marokko

De familie S. uit Borgerhout loopt al jarenlang in de kijker van politie en gerecht. In het voorjaar van 2016 sloeg de federale gerechtelijke politie nog eens toe. Enkele jongere broers van de familie S. werden toen gearresteerd. De grote jongens, waaronder kopstuk Aziz S., waren echter al gevlucht voor de politie hen te pakken kreeg.


Die arrestaties pasten toen in het witwasdossier. Er werden dure horloges en juwelen, sportwagens, banktegoeden en merkkledij in beslag genomen. Er is ook beslag gelegd op verschillende gebouwen, zowel in Antwerpen als in Marokko. De familie S. heeft in de buurt van de jachthaven van Tanger en van de stad Berkane wat vastgoed gekocht. Zij heeft ook geïnvesteerd in jetski's en driewielige motoren. Deze 'speeltuigen' zijn bijzonder populair in de Marokkaanse badplaatsen.


Verdachte Abdelkader S. werd na zijn ondervraging opnieuw aangehouden wegens diefstal van het gerechtelijke dossier. De man was vorig jaar gearresteerd maar naderhand met elektronische enkelband vrijgelaten. Hij zit nu opnieuw in de gevangenis. Vrijdag beslist de raadkamer of hij in de cel moet blijven.

Zinloos

Wat de mannen van plan waren met hun gestolen dossier, is maar de vraag. Zowel de onderzoeksrechter als de drugsbrigade van de federale politie houdt elektronische kopieën bij van de processen-verbaal. Mogelijk wilden zij het dossier in de war sturen zodat het proces zou moeten worden uitgesteld.


Parketwoordvoerder Ken Witpas meent dat het getroffen dossier weinig vertraging zal oplopen. "De ontbrekende processen-verbaal zullen in afschrift opnieuw samengesteld worden. Het onderzoek en de daaropvolgende procedure zullen verder normaal verlopen."