Benefiet om platencollectie te redden

VRIENDEN WILLEN UNIEKE VERZAMELING VAN TOM DE WEERDT DIGITALISEREN

Platenbaas en dj Tom De Weerdt.
Foto KOS Platenbaas en dj Tom De Weerdt.
Op zaterdag 21 november treden muzikanten als Daan, Luc Van Acker, Rudy Trouvé, Eric Sleichim en actrice Sara De Bosschere op in Petrol. De avond is een eerbetoon aan platenbaas en dj Tom De Weerdt uit Mortsel, die vorig jaar overleed. "Hij had een unieke platencollectie die we willen digitaliseren en ontsluiten voor iedereen die wil luisteren", zeggen zijn vrienden.

'Forever Low. Ode aan een dode' is de titel van de benefiet die de vrienden van de overleden Tom De Weerdt zaterdag 21 november organiseren. "Tom was geliefd en gerespecteerd bij muzikanten en dj's", klinkt het ." Daarom hebben we zo'n indrukwekkende line-up bij elkaar gekregen." Bezoekers krijgen live optredens van onder andere Eriksson Delcroix, Elko Blijweert, Rudy Trouvé, Kloot Per W, Luc Van Acker, Nid & Sansy, Eric Sleichim en een solo-set van Daan. Ook actrice Sara De Bosschere, bekend van 'Wat als?', 'Vermist' en 'Aspe', staat die avond op de planken. Er treedt ook een rij dj's aan met onder meer Nico Vegass, dj Mo, Mascotte en Hugo Capablanca uit Berlijn.


Dat al die bekende artiesten er die avond willen bijzijn, heeft alles te maken met de figuur van Tom De Weerdt. Hij was een fenomeen. In Antwerpen en ver daarbuiten kenden velen hem als Tom Low.

Onbekende parels

Low was de afkorting van Lowlands, de platenfirma die hij oprichtte. "Zonder hem zou de Belgische muziekscene er helemaal anders hebben uitgezien", zeggen zijn vrienden. "Met toonaangevende labels als Lowlands, Downsall Plastics, Audioview en Surprise katapulteerde hij het ene straffe geluid na het andere de wereld in. Met Belgique Musique Archive wist hij parels van eigen bodem van de vergetelheid te redden. En dan hebben we het nog niet over Lowlands als distributeur en draaischijf voor al wat ijzersterk en onbekend was, in een verschillende genres."


Tom was gefascineerd door muziek en was de hele tijd op zoek naar nieuwe dingen, nieuwe geluiden en nieuwe artiesten. Heel zijn leven speurde hij naar Belgische platen, inlandse producties en labels. Hij bezat een zeer uitgebreide collectie lp's, singles, maxi's en collector's items en zeldzaamheden. Die verzamelde hij niet voor zichzelf. Hij wilde dat zoveel mogelijk mensen die muziek konden horen. Hij werkte mee aan radioprogramma's en stelde verzamelcd's samen.

Conserveren

Iedereen die wel eens bij hem op bezoek is geweest, herinnert zich hoe enthousiast hij kon vertellen over vergeten en obscure Belgische muzikanten. Uiteraard kon hij hun opnames - hoe zeldzaam ook - meteen laten horen. "Daarom is het voor ons belangrijk dat de collectie van Tom ontsloten wordt", zeggen zijn vrienden. "Het plan dat op tafel ligt, bestaat erin om de verzameling intact te houden als een geheel en de platen geleidelijk aan te digitaliseren. Dat kost handenvol geld en tijd en daarom organiseren we nu voor de eerste keer een benefiet. De opbrengst van de avond gaat integraal naar het conserveren van Toms collectie."


Forever Low, zaterdag 21 november om 20 uur in Petrol, Antwerpen. Een ticket kost 20 euro aan de kassa, 15 euro in voorverkoop.