Bart De Wever tegen de rest

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN ANTWERPEN

Burgemeester Bart De Wever staat er in debatten vaak alleen voor.
Photonews Burgemeester Bart De Wever staat er in debatten vaak alleen voor.
Na een schier eindeloze campagne is het zondag 'money time' in het politieke epicentrum van ons land. N-VA blijft zeker de grootste partij en komt als eerste aan zet. Maar de kiezer kan de kaarten zo moeilijk leggen dat er tegen januari misschien nog geen nieuw college zal zijn. Als sp.a of Groen nodig is voor een meerderheid, worden het loodzware onderhandelingen.

In 2006 en 2012 werden de verkiezingen herleid tot een duel: eerst tussen Patrick Janssens (sp.a) en Filip Dewinter (Vl. Belang), daarna tussen Janssens en Bart De Wever (N-VA). Eind vorig jaar leek het opnieuw die kant op te gaan, nadat sp.a en Groen het kartel Samen hadden gesmeed. Lijsttrekker Wouter Van Besien werd zo een serieuze challenger voor de sjerp. De droom spatte uiteen toen bleek dat socialistisch kopstuk Tom Meeuws wat te enthousiast facturen had opgeknipt bij De Lijn. Groen ging opnieuw zijn eigen weg, sp.a ruimde het puin en leefde weer op dankzij de partijloze Jinnih Beels.

Mister 5 percent

Intussen wrong ook Kris Peeters (CD&V) zich op het toneel, weliswaar niet altijd even handig. 'Mister 5 percent' - "als je nodig bent voor een coalitie, kun je ook met een lage score burgemeester worden" - gaf Bart De Wever de kans om in zijn favoriete rol te kruipen: 'ik tegen de rest'. Iets minder tegen Open Vld, alhoewel Philippe De Backer ook zijn best deed om binnen de meerderheid oppositie te voeren. "De Wever is een emotioneel ongeschikte burgemeester."


De sliert debatten van de voorbije weken gaven een goed idee van de thema's die bij coalitiegesprekken breekpunten kunnen worden: stedelijke mobiliteit, verkeersveiligheid, groeiende armoede, de 'war on drugs', propere lucht, diversiteit en betaalbaar wonen. Tenzij De Wever zijn 'Dream Team' met CD&V en Open Vld kan voortzetten. In dat geval zal hij voortbouwen op het beleid van de voorbije zes jaar.


"Je wil graag de lintjes knippen van de dingen die je zelf in gang hebt gezet", zei de burgemeester daarover. Dat Dream Team mag dan wat blutsen hebben opgelopen, De Wever zal het altijd verkiezen boven een andere coalitie. De Wever en Peeters samen in het college? Moeilijk, maar niet onmogelijk. Al is er dan maar één scenario echt realistisch: De Wever in het stadhuis en Peeters in het Havenhuis. Zo lopen ze elkaar niet voor de voeten. En als havenschepen word je bij buitenlandse missies vaak ook opgevoerd als de burgemeester van Antwerpen. Dat scheelt.

Hoogmoed

De peilingen gingen tot nu toe echter een andere kant op. N-VA zal Groen of sp.a nodig hebben om de stad te besturen. Alleen, Wouter Van Besien vindt de tegenstellingen met N-VA té groot om in een coalitie te stappen. "Sommigen beweren dat ik op 15 oktober mijn bocht wel zal nemen, maar ik ben dat niet van plan", beklemtoont hij in een interview met onze krant. Maar De Wever weet hoe graag Groen mee aan het stuur wil zitten. Vandaar dat hij die partij niet wil uitsluiten. "Dat zou van hoogmoed getuigen, omdat ik niet weet wat de kiezer zal zeggen." Door te hameren op de noodzaak om de kaarten van de kiezer op te rapen en de stad zo te behoeden voor onbestuurbaarheid, legt De Wever de verantwoordelijkheid bij Van Besien. Er is ook de schaduw die de Vlaamse en federale verkiezingen in mei 2019 vooruitwerpen. Als Groen in Antwerpen met N-VA een akkoord sluit, hoe voer je dan tegen mekaar campagne in 2019?


Maar goed, je hebt ook sp.a. Lijsttrekker Jinnih Beels kan zondag de verrassing worden. Zij sluit N-VA niet uit voor een coalitie. Slim, want ze weet hoe moeilijk het voor de Vlaams-nationalisten is om eerst jarenlang de sossen van alles de schuld te geven en nadien toch weer de diepe plooien glad te moeten strijken. Hoe dan ook: een verstandshuwelijk tussen N-VA en sp.a gaat een heel straffe matchmaker kunnen gebruiken. N-VA zal er sowieso Open Vld bij willen, sp.a zal gaan voor CD&V. Maar verwacht dan niet De Wever én Tom Meeuws in het college. De persoonlijke rancune tussen hen valt met geen middel te lijmen.

Regenboogcoalitie

Over één scenario hadden we het nog niet: een coalitie zonder N-VA met Van Besien of Beels als burgemeester. Dan moet het toch al heel vreemd lopen. De drie linkse partijen PVDA, Groen en sp.a zouden dan onder hun drie minstens 28 van de 55 zetels moeten halen, wat op zich al een te nipte meerderheid is. Geen enkele peiling levert hen meer dan 25 zetels op. En het is maar de vraag of Groen en sp.a zin hebben in zo'n coalitie met marxisten. Het lukte in Borgerhout, maar een district - met beperkte bevoegdheden - is de stad niet. Nogal wat groenen en socialisten gaan liever in zee met CD&V en de liberalen dan met PVDA. Het zou een regenboogcoalitie opleveren, net als tussen 1994 en 2006. De kans dat Peeters daar de sjerp kan opeisen, blijft klein. Van Besien wil dat de grootste partij ook de burgemeester krijgt. Mocht De Wever in bad gaan met sp.a of Groen, krijgen we wellicht ook een mildere burgemeester. Eén die meer verbindt en verzoent. Hoewel er één vervelende hindernis ligt: die van partijvoorzitter van N-VA. Morgen is het aan de kiezer. En maandag begint een nieuwe wedstrijd. Mogelijk met verlengingen en penalty's. Als er in januari geen nieuw college is, blijft de huidige ploeg aan voor lopende zaken. Maar wie wil die chaos?