App waarschuwt voor parkeerwachter

IN BRUSSEL GEBRUIKEN AL 5.000 BESTUURDERS CPARK

Hadrien Crespin (28, l.) en Nicolas Cognaux (23) ontwikkelden de app.
Foto Laenen Hadrien Crespin (28, l.) en Nicolas Cognaux (23) ontwikkelden de app.
Brusselaars Hadrien Crespin (28) en Nicolas Cognaux (23) lanceerden gisteren hun app cPark. Daarmee kunnen bestuurders parkeerboetes vermijden. Niet alleen door ze informatie te geven over het tarief maar vooral door te waarschuwen wanneer een parkeerwachter in de buurt is, zodat je alsnog een ticketje kan kopen.

Iedereen die met de wagen rijdt en zich parkeert in de stad, heeft al eens voor het dilemma gestaan: koop ik een ticketje of neem ik het risico dat ik een boete krijg? Brusselaars Hadrien Crespin (28) en Nicolas Cognaux (23) hebben een app ontwikkeld die de vraag overbodig maakt. cPark zou ervoor moeten zorgen dat de gebruiker boetes ontloopt door de autobestuurder informatie te geven over het doen en laten van de parkeerwachters.


Het systeem is heel eenvoudig. Via de app duid je op een kaart de locatie aan waar je je parkeert. Niet alleen krijg je meteen informatie over het uurtarief en van wanneer tot wanneer je een ticketje achter je raam moet leggen, de app geeft ook informatie over de frequentie waarop parkeerwachters de zone aandoen. Blijkt dat de statistieken zeggen dat je niet meteen een parkeerwachter moet verwachten, dan kan je het risico lopen en beslissen geen geld aan de automaat te geven. Stel dat je beslist geen parkeerticket te kopen, dan heb je nog altijd het alarmsysteem, dat de gebruiker waarschuwt wanneer zich toch een parkeerwachter bevindt in een straal van 250 meter van je wagen.


"De waarschuwing werkt op basis van de informatie die gebruikers van de app met elkaar delen. Als jij ziet dat er parkeerwachters actief zijn, dan kan je dat ingeven. Op die manier zal het systeem automatisch alle gebruikers waarschuwen van wie de auto in een straal van 250 meter staat van de plek waar de parkeerwachter bezig is," legt Hadrien uit. "Zo heb je tijd om alsnog een ticket te kopen of het te verlengen."

Al vijf maanden getest

Heel de app werkt dus op basis van de bereidwilligheid van de gebruikers. "De gebruiker kan drie bronnen van informatie doorgeven. Je kan melden waar een parkeerwachter actief is. daarnaast kan je doorgeven waar je geparkeerd hebt en een boete gekregen hebt. Zo weten gebruikers dat er in die zone gecontroleerd wordt. Tot slot kan je het systeem vertellen waar je geparkeerd hebt zonder ticketje en geen boete gekregen hebt", gaat Nicolas verder.

Ook districten

De app cPark werd de afgelopen vijf maanden getest in Brussel en daar bleek het al snel een succes te zijn. "Op enkele maanden tijd hebben al meer de 5.000 mensen de app gebruikt. En dat is goed, want hoe meer mensen de app gebruiken, hoe correcter de informatie," aldus Hadrien. In Antwerpen is niet enkel de stad in kaart gebracht, maar ook de districten zijn erin opgenomen.