App slaat alarm bij fietsdiefstal

STUDENTEN WILLEN 'VELUMO' OP MARKT BRENGEN

Rozan Cools en Rani Theunis geloven in het commerciële potentieel van hun app. "De fietsenmarkt groeit enorm. Dit is hét moment om zoiets te lanceren."
Klaas De Scheirder Rozan Cools en Rani Theunis geloven in het commerciële potentieel van hun app. "De fietsenmarkt groeit enorm. Dit is hét moment om zoiets te lanceren."
Met een simpele app op je telefoon de achterlichten van je fiets laten knipperen. Of een melding krijgen als iemand je tweewieler probeert te stelen. Binnenkort kan het met Velumo, een antidiefstal-fietslicht ontwikkeld door twee studentes van de Karel de Grote-Hogeschool.

Niets zo vervelend als niet meer weten waar je auto geparkeerd staat. Maar met wat geluk heb je een systeem waardoor de achterlichten beginnen te knipperen als je het knopje op je sleutel induwt. Dat moet ook kunnen voor fietsen, vonden Rozan Cools (20) uit Merksem en Rani Theunis (19) uit Beringen, allebei studentes Event aan de Karel de Grote-Hogeschool.

De Velumo-app.
KOS De Velumo-app.

Achterlicht

De meisjes ontwikkelden daarom een app die in verbinding staat met het achterlicht van een fiets.


"Niet alleen gaat het achterlicht knipperen als je de app gebruikt, maar je krijgt ook een melding op je telefoon als iemand anders eraan komt", vertelt Rozan. "En op die fiets gaat er ook nog eens een alarm af dat de potentiële dief kan afschrikken. Je kan in de app ook de plaats waar je je fiets achterlaat pinnen op een kaartje, zodat je niet vergeet waar hij staat."


Rozan en Rani namen op hun school allebei deel aan de ondernemerswedstrijd Startup@campus. Het project helpt studenten om hun ondernemersdroom waar te maken. Intussen is de technologie achter het systeem helemaal klaar. Alleen mogen ze er nog niet te veel over zeggen omdat de patentaanvraag nog loopt. "Er bestaan gelijkaardige dingen, maar die werken niet zoals ons antidiefstalfietslicht. Bovendien kosten de bestaande dingen allemaal veel geld. Wij hebben de kostprijs bewust laag gehouden."


Momenteel wordt van het achterlicht een prototype ontwikkeld. "En dan kan de productie beginnen. Het zou op de markt komen tegen een prijs tussen de 20 en 30 euro. Als je weet hoeveel fietsdiefstallen er dagelijks gebeuren, is dat een kleine investering", overtuigt Rozan.

Eigen zaak starten

Samen verder hun zaak opstarten, daar gaan de twee vriendinnen de komende maanden alles op alles voor zetten. Ook al moeten ze nog minstens een jaar studeren. "Via de school worden we ook gecoacht. Zo hebben we samen met onze proffen afgelopen weekend tijdens een speciale bootcamp een businessplan uitgewerkt, onze merkidentiteit en doelgroep bepaald. Nu zijn we klaar om in de zakenwereld te stappen", vult Rozan aan. "De school ziet er echt potentieel in. De fietsenmarkt groeit enorm. Dit is hét moment om zoiets te lanceren."


De app en het antidiefstalfietslicht krijgen de naam Velumo mee. Over de naam van hun toekomstige bedrijf moeten ze nog even nadenken.