Antwerpse luchthaven ongerust over gevolgen Brexit

Marcel Buelens, topman van de luchthavens van Antwerpen en Oostende, is ongerust over de Brexit.
Benny Proot Marcel Buelens, topman van de luchthavens van Antwerpen en Oostende, is ongerust over de Brexit.
De onzekerheid rond de Brexit baart de directie van de Antwerpse luchthaven zorgen. “De toegelaten frequentie – per dag/week – van vluchten van en naar Groot-Brittannië dreigt door het faillissement van VLM in augustus 2018 veel te laag uit te vallen”, zegt topman Marcel Buelens.  

Vliegen van en naar Londen of een andere stad is op zich geen probleem na een Brexit. Maar de overheid bepaalt wel hoe de ‘pot’ van vluchten zal worden verdeeld per Belgische luchthaven. En dan ziet het er voor de luchthaven in Deurne niet echt goed uit. Marcel Buelens geeft tekst en uitleg. “Het ministerie – zeg maar het Bestuur der Luchtvaart – gebruikt 2018 als referentiejaar. Maar na augustus, met het faillissement van VLM, is de verbinding met London City weggevallen. Dan zakt onvermijdelijk je percentage vluchten. We zouden graag hebben dat ons aandeel wordt berekend over een langere periode, of bijvoorbeeld over het jaar 2016. Toen vlogen we frequent naar London City én waren er routes naar Birmingham en London Southend (aan de monding van de Theems, red.). Southend was in 2018 – en nog steeds – ook een bestemming, maar dat zijn slechts vier vluchten per week. In 2018 heeft VLM een tijdje Birmingham en Aberdeen gedaan. Tweemaal per week. Te weinig om gunstig te wegen in de berekening.”

“Herziening”

Buelens heeft intussen een herziening gevraagd aan de federale overheid. Intussen blijft het stil over een eventuele overnemer voor de verbinding Antwerpen-London City. “Het is met de toestand rond de Brexit erg moeilijk om een luchtvaartmaatschappij warm te maken. Maar zelfs als we een uitbater voor die route vinden, riskeren we dat die te weinig vluichten mág doen. Was ik de Britse regering, ik zou om uitstel van de Brexit vragen en een nieuw referendum houden.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • victor vandesande

    Deurne is een totaal overbodigr en economisch onleefbare luchthaven . Overleeft alleen dank zij veel subsodirs. Sluiten die handel in plaats van onnodig rekken